Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Фандъкова атакува идея на БСП за забрана на строежи в зелени площи

Общински съветници от "Демократична България" съзират вратичка за “Артекс” в новите промени в ЗУТ

2 коментара
Фандъкова атакува идея на БСП за забрана на строежи в зелени площи

Два месеци преди парламентарния вот започна прехвърчането на предизборни искри в Столичния общински съвет (СОС). Зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова атакува в четвъртък идеята за мораториум върху строежи в зелени пространства, дадена от кмета на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев, който е от БСП. Повод дадоха приетите в сряда поправки в Закона за устройство на територията, които според Фандъкова решават важни проблеми за бъдещото ново строителство в градовете. След като се похвали, че са инициирани от нея и главния архитект Здравко Здравков, тя започна да изказва изненадата и съжалението си, че в пленарната зала не са подкрепени от БСП.

"Тези промени вчера бяха приети само с гласовете на представителите на ГЕРБ и Обединени патриоти, за съжаление с изненада разбрах, че депутатите от БСП не са подкрепили тези промени, а в същото време знаем включително и кметове на райони от БСП поставят остро самият проблем. Вместо да покрепят реални, легитимни решения колегите от БСП предпочитат да подвеждат хората с предизборни, популистки временни ходове като мораториуми върху строителството. Нека се обединяваме около истинските легитимни решения, а да не се възползваме предизборни ходове поне по важни решения за София", заяви Фандъкова преди заседанието на СОС в четвъртък.

Умело, столичният кмет не назова поименно кой районен кмет от БСП визира, но той е публично известен. Преди седмици кметът на район Изгрев от БСП д-р Делян Георгиев заяви, че планира референдум за въвеждане на 10-годишен мораториум на строежи в зелени площи в деня на изборите - 4 април. Кметът Делян Георгиев уточнява, че това е негово предизборно обещание към жителите на "Изток", "Изгрев" и "Дианабад".

"Да се спре ли застрояването на зелените площи - паркове, градини, улично озеленяване и зелени площи за ограничено обществено ползване и на площите между сградите при комплексно застрояване на територията на Столична община, район "Изгрев" за срок от 10 години?", е първият ключов въпрос който се кани да пита Георгиев местните жители.

Вторият е да се въведе ли зона за платено паркиране на територията на района.

Спор за "Артекс"

Общински съветници от "Демократична България" посочиха, че част от внесените поправки по идея на Фандъкова обслужат рестарт на спрения строеж на "Артекс" - "Златен век".

"В приетите вчера изменения на ЗУТ се мъдри изречението "заповедта за допълване не подновява срока за започване, съответно за завършване на строежа", което би трябвало да означава, че досега заповедите за допълване на разрешенията за строеж по чл. 154, ал. 5 от ЗУТ са подновявали тези срокове. Това е тезата на "Артекс", възприета в невлезлите в сила решения на административния съд, т.е. че срокът за завършване на строежа им е 2028 г. Наличието на две невлезли в сила съдебни решения и на още едно на Върховния административен съд по доста по-различен повод изобщо не означава наличие на трайна съдебна практика. Сега Народното събрание всъщност потвърждава неверните според мен мотиви на съда и дава възможност кулата "Златен век" да се довърши. Вносител е отново Александър Ненков (ГЕРБ) по текстове на арх. Здравков. Излиза, че главният архитект на Столична община е презаверил многократно разрешението за този строеж, въпреки че непрекъснато го отрича. Само дето не е събрал около един милион лева такси", посочи Борис Милчев от "Демократична България".

По-късно от Столична община коментираха това твърдение и посочиха, че поправката няма да доведе до рестарт на "Златен век". От там са категорични, че приетите поправки в ЗУТ поясняват действащия ред, а не го изменят.

Оттам посочиха, че заповеди за изменения в одобрения инвестиционен проект се издават само в срока на правно действие на разрешението за строеж. Ето защо те не могат да променят по никакъв начин този срок на действие. За презаверяване на разрешенията за строеж е предвидена отделна процедура и отделен законов ред.

Такива били и разпоредбите на действащия в момента Закон за устройство на територията (ЗУТ), такава била и тезата, която е защитавана от Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. Такава била и тезата на Столична община и при обсъжданията на казуса по строителството на сграда "Златен век" в район "Лозенец", добавиха още оттам.

"Поради възникнали инцидентни тълкувания, в които някои съдийски състави са защитавали противното мнение, направление „Архитектура и градоустройство“ предложи с промените в ЗУТ да се запише изричен текст в чл. 154, ал. 5, който да указва какво е значението на действащата в момента разпоредба. Тя не променя досега действащия ред, а го разяснява именно заради инцидентни тълкувания в друга посока. Процедурите по чл. 154 от ЗУТ указват реда, по който могат да се правят изменения на одобрените инвестиционни проекти след издадено разрешение за строеж, без това да касае срока на действие на разрешението за строеж. Единственият законов ред, по който се издават разрешения за строеж и се презаверяват, е указан в чл. 153 от ЗУТ. В тази разпоредба са описани и сроковете, в които действа разрешението за строеж и те не могат да бъдат изменяни по никакъв друг начин", посочиха още от Столична община.

В заключение от общината казват, че текстът, който беше приет от Народното събрание на 28.01.2021 г., пояснява действащия ред, а не го изменя – а именно указва ясно, че "заповедта за допълване не подновява срока за започване, съответно за завършване на строежа".

"Артекс": Категорично невярно е, че поправката открива път за завършване на "Златен век"

Категорично невярно, а и лишено в голяма степен от правна логика, е твърдението, че промяната в ЗУТ, с която се уточнява, че заповедта за допълване на разрешение за строеж по чл. 154 от ЗУТ не подновява срока за започване, съответно за завършване на строежа, обслужва интересите на "Артекс" и открива път за завършването на сградата "Златен век", посочиха от фирмата.

На първо място, касае се за изрично неуреден до момента въпрос в закона, който сега намира  конкретна  законова  уредба.  Досега  съдилищата  в  практиката  си  са интерпретирали този въпрос по различен начин, като логиката им е била, че при издаването на заповед по чл. 154 от ЗУТ за допълване на издадено разрешение за строеж административният оран, като част от релевантните обстоятелства за издаване на акта, следва да съобрази валидността на разрешението за строеж, чието допълване се допуска, добавят оттам.  

Вече са на лице две решения на АССГ, с които заповедта за спиране на строежа е отменена като незаконосъобразна. Съдът е приел, че срокът на валидност на разрешението за строеж е до ноември 2022 г., когато изтичат 10 години от датата на презаверката му. В този смисъл практиката на съдилищата относно действието на заповедта  по  чл.  154  от  ЗУТ  върху  валидността  на  разрешението  за  строеж,  а  и коментираното  изменение  в  ЗУТ,  всъщност  нямат  пряко  отношение  към  проекта "Златен век" и неговото завършване.

В мотивите си съдът цитира и съдебната практика относно новиращото действие на заповедта по чл. 154 от ЗУТ спрямо действието на разрешението  за  строеж,  което  в  конкретния  случай  би означавало  валидност на разрешението на сградата „ЗЛАТЕН ВЕК“ до 2028 г. Това становище на съда изцяло е съобразено с водещата и установена съдебна практика, наложила се много преди въпросът да бъде изрично законодателно уреден с последните януарски промени от тази година.  Твърдо заявяваме, че „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ АД и „АРТЕКС ЗЛАТЕН ВЕК“ ООД нямат никакво отношение към приетите законодателни промени. 

Предисторията

По сагата със спирането на небостъргача "Златен век", последно през ноември миналата година стана ясно, че началникът на ДНСК арх. Иван Несторов ще обжалва съдебното решение, с което беше отменено спирането на строителството на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". На 6 ноември 2020 г. Административният съд на София-град (АССГ) за втори път отмени заповедта на началника на ДНСК за спиране на строежа.

Веднага след това Инициативният комитет "Лозенец" призова началника на ДНСК да обжалва решението. Преди повече от година от ДНСК обявиха, че строежът е законен, но е извършен с нарушения.

Жители на квартал "Лозенец" протестират от лятото на 2017 година срещу строителството на небостъргача "Златен век". Според тях той е в разрез с всички изисквания на Общия устройствен план на София по отношение на височина, характер на застрояването и отстояния. Жителите на квартала освен това смятат, че "Артекс" нямат валидно строително разрешение.

След избухването на скандала "Апартаментгейт" през април 2019 г., стана ясно, че множество високопоставени политици, в това число и тогавашният заместник-председател на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов, са си купили апартаменти от "Артекс" на цени по-ниски от пазарните.

При избухването на този скандал, премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройство, зам.министърът на МРРБ, кметът на София, главният архитект на града и началникът на ДНСК се срещнаха с представители на Инициативен комитет "Лозенец". Те поеха ангажименти за спиране строителството на "Златен Век". На срещата всички отговорни лица бяха категорични, че сградата се строи без валидно разрешение за строеж и в този смисъл е незаконна. Регионалният министър Петя Аврамова тогава заяви, че ще бъде издаден акт аз спиране на строителството поради изтекло разрешително. До този момент това не се е случило, припмнят от Инициативен комитет "Лозенец".

Поправките "Фандъкова" в ЗУТ

Пред общинските съветници Фандъкова акцентира, че занапред, благодарение на приетите поправки в ЗУТ, задължително изискване за издаването на разрешение за строеж ще е да има приложена улична регулация. "Тази идея е ключова, така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти като затваряне на улици и като частни улици, каквито случаи никак не са изключение заради липсата на общинска собственост в квартали като "Витоша", ВЕЦ "Симеоново", Манастирски ливади, Малинова долина, Кръстова вада", посочи тя.

Прието е и изискване при въвеждане в експлоатация на сгради с височина над 10 метра да бъдат изпълнени благоустройствени дейности, настилки по ред и обем, определен от общинските съвети. Т.е. след построяването на новите сгради, в новите квартали "да не газят хората в кал и да замърсяват улиците и въздуха", каза още Фандъкова.

"Получихме подкрепа за затваряне на възможността да се строят сгради с ателиета, заобикаляйки по-високите изисквания за отстояния, които важат за жилищните сгради", посочи още тя.

Послената ключова промяна, по думите ѝ, затваряла възможността в зони за ниско и вилно застрояване да се заобикаля ограничението за максимална височина, каза още тя.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. перо
    #2

    Ми сигурно си нямат червени...

  2. Vidco91
    #1

    Мутресата Фандъкова кога най-после ще изплюе камъчето за провала на т. нар. проект за Източен парк в София?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.