Фандъкова чака Гешев да изчисти въздуха. По-добре молитва за вятър

Снимка: БГНЕС

Като заваляха фини прахови частици, та цяла неделя. Тихо, кротко, ден и нощ.

Хората тръгнаха с маски и шалове връз носове и усти, а фейсбук-възмущението се концентрира като софийска мъгла. Само Столичната община гледаше от високо, както Витоша над бялата пелена от мръсен въздух в котловината. И повтаряше – слезете от колите, сменете печките, сами сте си виновни.

През това време законодателят мислеше как да замаже положението. Поумува и намери, че е бого, човеко и партийно угодно да даде на прокурорите една тояга и да ги хвърли в битката срещу въздухозамърсителите. И измисли ето що:

"Който замърсява атмосферния въздух като не по установения ред изгаря отпадъци или като изгаря отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса, полимерни, синтетични или текстилни материали, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба от 2000 до 5000 лв.

В маловажни случаи наказанието е пробация и глоба до 1000 лв.".

Тотална липса на фантазия. У нас всеки проблем се решава само по един начин – променяме закона. От това не следва нищо - само допълнителна страница в Държавен вестник, където се обнародва поправката. И биене на политически гърди из сутрешни блокове – държавата работи.

Работи, ама някой друг път!

Един от основните аргументи на ГЕРБ да предложи затвор за горене на боклуци е, че сегашните глоби не могат да се съберат, следователно нарушителите не се санкционират. Абсурдното е, че те въвеждат нова несъбираема глоба в опит да съберат старата. Логика! Така написани, поправките предвиждат леки наказания, т.е. замяната им с парична санкция ще е масова. А кой ще събира глобите после? Същите, които не могат да ги съберат в момента.

Ако изобщо някой се реши да започне подобно разследване и го докара до съд, почти сигурно това ще значи условна присъда. Иначе казано – "затвор за замърсяване на въздуха" е невъзможен, освен ако горящият боклуци не е рецидивист.

Но как изобщо се започва такова дело и как се стига до съда? Как ще се установи, че еди-кой си човек в еди-кой си момент е запалил еди-какво си еди-къде си, че и е замърсил въздух на всичкото отгоре? И как се доказва? С уреди за измерване на фини прахови частици ли ще се разхождат прокурорите и полицаите? Или може би ще вземат експерти от други държавни институции? Например тези, които сега убеждават, че въздухът в София не е чак толкова замърсен и няма нищо страшно. От тях ли се очаква да открият замърсяване, при условие, че го отричат дори когато им е буквално в носа?

На тези и още много други въпроси борците за чист въздух от ГЕРБ, които управляват София над 10 години, не са отговорили. За тях е достатъчно да кажат, че ще вкарат в затвора някого. Ако са убедени, че това ще работи, защо не го предложиха преди години? Нима София има проблем с въздуха от оня ден?

Но единственото, което успяха да измислят за толкова години, е да викат на помощ прокурорите. Това звучи точно толкова умно, колкото и съобщение, че до прокуратурата е даден сигнал. Какво от това, у нас всеки и всичко се дава на прокурор. Където всичко потъва завинаги.

Така ще бъде и сега. Затова, докато Йорданка Фандъкова чака Иван Гешев да изчисти въздуха в София, най-разумно би било да се организира една молитва за вятър. Под егидата на патриарха, който онзи ден прие Гешев и му пожела успешен мандат.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари