Фандъкова дава "Егида" и Първа градска болница на прокуратурата

Фандъкова дава "Егида" и Първа градска болница на прокуратурата

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви в петък, че ще даде на прокуратурата резултатите от проверките в двете общински дружества "Егида-София" и "Първа МБАЛ-София".

Проверката показва, че има изключително влошаване на работата на фирма "Егида". Натрупани са загуби за 714 хил.лв., като 250 хил. лв. са задължения отпреди, което показва, че през целия период от 2006 г. досега фирмата не е управлявана добре. От 2200 служителите са намалени на 900 и фирмата е фактически пред фалит.

Не е възможно да се установят нанесените щети в пълен размер. По думите на Лилия Мицева - директор на дирекция "Общинска икономика", една от причините е, че дружеството сключило договори с наематели на помещения в подлезите, които от своя страна можели да преотдават терените на трети лица без съгласието на охранителната фирма. Така няма как да се установи размерът на пропуснатите ползи.

Направени са разходи за тостери, хавлии, домашни уреди, често се срещат фактури за платени обеди и вечери в различни заведения по едно и също време. Изпълнителният директор на "Егида" е използвал седем служебни автомобила, констатирала още проверката.

Според проверяващите отчитаните покупки са в несъответствие с дейността на дружеството.

Случаят ще е може би като този в "Топлофикация", но в по-малък мащаб, коментира Фандъкова.

До 2008 година "Егида-София" е купувала работно облекло само от една фирма, без да обявява обществена поръчка. През 2008 г. фирмата е била сменена с друга, която според проверяващите е била наследник на първото дружество.

"Работно облекло е било давано на химическо чистене и след това се е заприхождавало в склада на "Егида" като ново", посочи началникът на отдел "Вътрешен контрол" на общината Ботьо Ботев.

По думите на Фандъкова изводът е, че не става дума за некомпетентност, а за умишлени злоупотреби.

В Първа градска болница също се отчитат големи загуби. От половин година ръководството е сменено и започва да покрива тези загуби, а виновниците за загубите ще бъдат санкционирани, поясни още Фандъкова.

Проверките установили изплащане на 350 хил. лв. към фирма "Хигия", с която болницата няма сключен договор.

По думите на директора на дирекция "Общинска икономика" е установено, че от болницата са плащали по банков път средства без договор на "Хигия О.С." ЕООД, която след справка се е оказало, че се занимава с дезинфекция. Болницата е имала договор с друга фирма, която е извършвала тази дейност.

Ще продължим с контрола, защото винаги има изкушения и грешки и всеки, включително и аз, носим отговорност, заяви Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България