Фандъкова: До дни ще бъде обсъдена възможността за безплатен градски транспорт при мръсен въздух

Фандъкова: До дни ще бъде обсъдена възможността за безплатен градски транспорт при мръсен въздух

“ В момента се подготвя докладът за безплатен градски транспорт, когато в София има замърсен въздух. Тези дни ще го внесем за обсъждане в Столичния общински съвет и очаквам да се гласува скоро, като вярвам, че няма човек, който ще е против идеята“. Това каза пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова в четвъртък. 

Тя обясни, че проблемът е приоритетен и  точно заради това общината е започнала да подменя автопарка на градския транспорт и да настоява за строежа на повече енергийно ефективни сгради.

Столичният кмет припомни, че КАТ започна вече масови проверки на дизеловите автомобили дали използват катализатори като мярка срещу мръсния въздух. Освен това от общината ще искат да се създадат стандарти за въглища и дърва за отопление, така че да се намалят количествата пепел и други вредни емисии. Социалните помощи за отопление също трябвало да бъдат проверявани за подобен стандарт, обясни Фандъкова. 

"След затварянето на металургичния комбинат "Кремиковци" въздухът в София започна да става по-чист. Дните с повишена норма на прахови частици са все по-малко в последните години, но проблемът все още е голям", добави  тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България