Фандъкова е против всеобщото платено паркиране

Фандъкова е против всеобщото платено паркиране

Новият кмет на София Йорданка Фандъкова е против идеята за всеобщо платено паркиране в София и смята, че наложената на страната от Европейската комисия наказателна процедура за столичния боклук е резултат от липсата на достатъчно информация. В понеделник Фандъкова положи клетва като първата жена кмет на София. Събитието бе пропуснато от премиера и бивш столичен кмет Бойко Борисов, който първо назначи Фандъкова за свой заместник в Столична община, след това я направи министър на образованието, а преди месец и половина я посочи като кандидат на ГЕРБ за кмет на София.

Безспорно София има сериозен проблем с паркирането, защото градът не е готов да поеме толкова много коли, колкото има през последните години, коментира Фандъкова пред БНТ малко преди официално да положи клетва. Тя обаче е категорично против "пред блоковете в кварталите да се плаща за паркиране". Това бе част от идеята на общинския съветник от ГЕРБ Радослав Тошев за разделяне на целия град на зони с различни цени на паркирането.

Според Фандъкова проблемът с паркирането наистина е голям, но готовност за въвеждането на подобна мярка няма, "защото хората нямат алтернативи за паркирането". Въпросът щял да бъде решен с времето със строителството на нови паркинги.

"Ще поканя представители на ЕК в София, за да са добре информирани за напредъка, който е постигнат по отношение на управлението на отпадъците, ще се срещна с тях и в Брюксел. Има постигнати договорености, и до година-година и половина проблемът с балите ще бъде решен, каза Фандъкова по повод наложената от Европейската комисия наказателната процедура срещу България заради столичния боклук.

Сред приоритетите си за догодина тя посочи и осветлението във всички райони, охраната на подлезите и засилването на контрола върху регистрацията на домашните кучета. Една от причините за продължаващия проблем с бездомните кучета тя вижда в обстоятелството, че много хора ги отглеждат по домовете си, след което ги пускат на улицата.

"София трябва е чист, уютен и подходящ за живеене град. За мен е важно градът да е подреден - даже и от гледна точка на хаотичната реклама в момента", каза Фандъкова.

Тя ще запази сегашния екип на Столичната община, като до края седмицата ще предложи заместник-кмет по транспорта. Колкото до ресора образование, заеман от самата нея преди да бъде избрана за народен представител и после за министър, Фандъкова ще реши дали да има заместник-кмет, след като за известно време го наблюдава тя.

Едно от конкретните идеи, споменати при полагането на клетва от новия кмет, е паркът във Военна академия да бъде отворен за граждани, за което ще бъде воден разговор с министъра на отбраната.

Фандъкова посочи, че ще е отворена към забележките и предпазването от грешки. "Повече местен патриотизъм няма да е излишен, когато защитаваме интересите на нашите съграждани", посочи новият кмет.

По-късно Фандъкова свика работна среща на директорите на всички институции и фирми, ангажирани със зимната подготовка.

Споделяне

Още от България