Фандъкова и Манолова казват следващата седмица дали ще се кандидатират за кмет

Сн. Столична община

Йорданка Фандъкова ще обяви следващата седмица дали ще се кандидатира за нов мандат като кмет на София. Това каза тя в отговор на въпрос по време на проверка на ремонта на бул. "Асен Йорданов" в кв. "Дружба".

В последните седмици почти всеки ден кметът проверява ремонти на улици, булеварди, детски градини, училища. Въпреки че за момента тя не отговаря категорично дали ще се яви на местните избори, поведението ѝ показва, че на практика е в кампания.

На няколко пъти Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, на практика намекна, че вече е решила да се бори за нов мандат. Първо спомена, че екипът в общината ще бъде обновен, а след това, че изборите са състезание, тя е спортист, а и "подготвяме нови идеи" за София. Тя не говори и за приключване на мандата и за завършване на проекти и програми, а за това какви са плановете на настоящото управление за бъдещето.

Малко след Фандъкова се очаква да бъде обявена и другата необявена, но заявена неформално кандидатура – тази на омбудсмана Мая Манолова. В четвъртък на сайта на институцията беше публикуван и отчет за работата на Манолова за четиригодишен период - от октомври 2015 г. до момента. Мандатът на омбудсмана изтича догодина. Отчетът ѝ е пуснат сега с формалния мотив за "засиления обществен интерес" към работата ѝ, но повече прилича на заявка за преждевременно приключване на мандата.

От седмици Манолова, подобно на Фандъкова, води неофициална кампания. Тя дори присъства на няколко протеста срещу застрояването пред сградата на общината и се среща с недоволни от настоящата политика на администрацията.

Настоящият омбудсман и бивш депутат от левицата ще се включи в битката за София не като кандидат на БСП, а на инициативен комитет. Целта е да се съберат "повече гласове от периферията". Очаква се инициативния комитет, който ще я издигне, да е "по-шарен и разнороден". Освен БСП, които ще я подкрепят, се очаква зад нея да застанат и десни формации. Такъв ход обмисля създадената от бившия вицепремиер Меглена Кунева партия ДБГ, както и Единна народна партия на Мария Капон.

Манолова е водила разговори и с шоумена Слави Трифонов и ВМРО в търсене на по-широка подкрепа, но преговорите са се провалили.

Въпреки че и Фандъкова, и Манолова не са обявили официално кандидатурите си за кмет на София, от няколко седмици социологически агенции правят проучвания за изборните нагласи спрямо тези две имена. До момента повечето изследвания дават преднина на бившия депутат от БСП и настоящ омбудсман Манолова.

През тази седмица от ГЕРБ обявиха, че ще се явят заедно със СДС на местните избори по места. Със сигурност двете партии ще са заедно на вота в София, а от СДС вероятно ще получат места и в листата на ГЕРБ за общински съветници. От нея към момента се очаква да отпаднат поне трима души, които бяха в управлението на града в последните години - дългогодишният председател на бюджетната комисия Орлин Алексиев, колегата му Орлин Иванов, който в момента ръководи комисията по местно самоуправление, и бившият председател на общинския съвет Андрей Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?