Фандъкова и Манолова ухажват "градската десница" за балотажа

Избирателите на "Демократична България" и Борис Бонев ще решат мача в София, твърдят анализатори

Сн. БГНЕС

Битката за балотажа в София започна в изборната нощ след първия тур, когато и кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, и независимият кандидат Мая Манолова (подкрепена от БСП и някои десни партии), започнаха да ухажват избирателите на "Демократична България" (ДБ) и на независимия кандидат-кмет Борис Бонев. Според повечето анализатори именно тези гласове ще решат изхода от втория тур, на който Фандъкова (над 34% по прогнозни данни от екзит пол) отива с около 10% преднина спрямо Манолова (над 24%). Трети се класира кандидатът на ДБ Борислав Игнатов (около 14% от гласовете според екзит пол), следван от Борис Бонев (между 10 и 13%).

Този резултат показва, че ако ДБ и "Спаси София" бяха обединили сили, техният кандидат щеше да е на балотажа и изходът от него наистина щеше да е предизвикателство спрямо статуквото.

Сега обаче пренебрежително отхвърляната от ГЕРБ "градска десница" се оказва решаващ фактор не просто за това дали Фандъкова ще остане четвърти мандат кмет на София, а дали отчетеното на тези избори пропукване в политическите позиции на ГЕРБ ще се задълбочи, ако ГЕРБ загуби столицата.

Според досегашния кмет първият тур показал, че "София е дясна". Фандъкова изрази готовност за разговори с "десните партии" и добави, че вярва в "интелигентността, разума и прагматизма на софиянци".

Борисов: Аз съм демократ, вярвам на инстинкта на хората

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че разчита на инстинкта на хората, благодарение на който ГЕРБ постигнал "безапелационна победа" на изборите.

"Десните хора по принцип са демократи, мислещи хора, разсъждаващи. Ако те считат, че тези кукувици са промяна, костинбродска промяна, ако БСП с половината от гласовете на ГЕРБ е промяната в София, да я подкрепят и да им е честито. Аз съм демократ, вярвам на инстинкта на хората. Никога нищо не е сигурно в тоя живот. Единственото сигурно нещо е Орландовци.  Най-корумпираните, най-крадливите говорят, че щели да са промяна. Толкова са забавни. Благодаря на Господ за инстинкта на хората", заяви Борисов.

Манолова пък разчете изборния резултат като пробив и знак, че София "иска промяна", а гражданите "можем да се обединим, да бъдем над партийните си пристрастия". Тя призова хората да гласуват на балотажа и да изберат "между диктата и демокрацията".

 

Социолози и политолози не са единни в мнението си как ще гласуват избирателите, подкрепили "Демократична България" и Борис Бонев на първия тур. Според някои част от тях няма да отидат да гласуват на балотажа, а други ще подкрепят Фандъкова, само защото не биха гласували за "червен" кандидат, за какъвто се смята Манолова, макар и самата тя да се опитва да избяга от партийната окраска.

Отбелязват, че резултатът на Фандъкова все пак е доста по-слаб в сравнение с този от преди четири години. Манолова обаче не успя да постигне предварително прогнозирания добър процент на подкрепа и това според Геновева Петрова от "Алфа рисърч" до голяма степен се дължи на изненадата - доброто представяне на Борис Бонев от "Спаси София".

От "Демократична България" още в началото на кампанията обявиха, че няма да призовават симпатизантите си за кого да пренасочат гласа си на втория тур, а очакват хората да гласуват по съвест. Борис Бонев обяви часове след края на изборния ден в неделя, че самият той няма доверие нито на Фандъкова, нито на Манолова, но в следващите дни "Спаси София" ще даде изявление и ще коментира темата.

Фандъкова: София е дясна

Настоящият кмет и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова започна първото си изказване след изборите с благодарност към софиянци и поздравление към "Демократична България" и Борис Бонев "за добрите резултати".

Според нея резултатите показват, че софиянци искат "развитието на София да продължи".


Йорданка Фандъкова. Сн. БГНЕС

"На балотажа ще разчитам на подкрепата на всички софиянци, с които заедно работихме толкова години, които искат София да се развива. Готова съм на разговори с десните партии. Софиянци показаха, че има добри, прагматични решения в техните програми", протегна ръка към десните избиратели Фандъкова.

Тя за пореден път обеща "открито и прозрачно" управление, което щяла да гарантира с "ясно мнозинство" в общинския съвет. Според нея резултатите от вота за общински съветници показали, че София е дясна.

В София броят на политическите сили ще се свие от сегашните девет на 7-8. ГЕРБ/СДС ще са водещите с 33.9 на сто от градския съвет, като за втората политическа сила се борят БСП и Демократична България съответно с 19.3 и 19.1 на сто. Следват ВМРО с 5.7 на сто от общинския съвет, "Атака" ще има 2.5 процента, а "Глас Народен" също отново ще вкара свой общинар, показват предварителните данни.

Фандъкова отново обяви, че за "десет години управление сме направили много, но сме направили и пропуски". "Направила съм своите изводи, готова съм да направим и промяна в работата. Така разчитам и посланията на хората. Това чувам и разговорите с тях. Надявам се, че следващата неделя ще излязат отново, за да потвърдят развитието на нашия град", коментира кандидатът на ГЕРБ. Така тя реално се опитва да отговори на недоволството от управлението ѝ през последния мандат, което доведе и до високия резултат на един от основните ѝ критици - Борис Бонев.

Фандъкова отново се опита да се позиционира като кандидат, който има ясни идеи и проекти, а не разчита на "празни приказки и общи обещания" като Мая Манолова.

"Изборите за местна власт са избори за конкретни решения, не за общи приказки. Софиянци не могат да бъдат лесно манипулирани с думи за промяна, когато става дума за подмяна", коментира кандидатът на ГЕРБ.

Манолова: Изборът е между диктата и демокрацията

И Мая Манолова продължи в изказването си след изборите основните линии от кампанията си, че тя е граждански кандидат, бори се с гражданите срещу непрозрачното управление на София и корупцията, скрита зад усмихнатото лице на Фандъкова.

"София показа, че иска промяна. Трябва ни воля още една седмица. Още една седмица, в която гражданите да покажем, че може да се обединим, да бъдем над партийните си пристрастия, когато се борим за промяната в София и за по-добър живот на всички ни", обяви тя.


Мая Манолова. Сн. БГНЕС

Манолова също не пропусна да поздрави "другите кандидати на промяната", които "защитаваха каузата си въпреки натиска и ударите, които им нанесе властта".

"Резултатът ни означава, че можем да спрем корупцията, да спрем еднопартийния монопол над съдбата на хората, мръсния въздух във властта и на улицата. Уважавам хората, които се борят, а не тези, които се спотайват. Стоях с години до такива хора и никога не ги попитах от коя партия са. Не ги питам и днес, няма да ги питам и утре", продължи Манолова.

"София няма нужда от усмихнато лице, параван, зад което се крие всичко това. Гражданите искат личности, които могат да носят персонална отговорност. Пробивът е направен. Направиха го гражданите. Това, което не можаха партиите за 14 години, го направиха гражданите. В София ще има балотаж. Промяната е възможна", каза още кандидатът, подкрепен от леви и десни партии.

Тя също призова хората да гласуват и на балотажа и да направят избор между "диктата и демокрацията".

Борис Бонев: Натискът за добро управление вече ще е отвътре

Борис Бонев изрази видимо задоволство от постигнатия резултат. Той със сигурност ще е част от следващия общински съвет, в който може да влезе и друг съосновател на "Спаси София" - Гергин Борисов.

"Натискът за добро управление в полза на София ще бъде вече и отвътре. Пресата става по-жестока за тези, които си мислят, че София може да продължи да се управлява така", коментира Бонев след края на изборния ден.


Борис Бонев. Сн. БГНЕС

Той не каза дали би подкрепил Манолова или Фандъкова на предстоящия балотаж и отбеляза, че и с двете има доста различия. "Аз ще гласувам. Има време до изборите, а и има "Не подкрепям никого". Хората не са стадо, което да се втурне под заръка на някой лидер", заяви Бонев в отговор на въпрос дали би призовал симпатизантите си да гласуват за някоя от двете кандидатури, останали на балотажа.

Какви са избирателите на Бонев?

Според "Алфа рисърч" една пета от гласовете за Бонев идват от привърженици на "Демократична България", едва 6% идват от привърженици на ГЕРБ, 5% - от такива на БСП, а 4% - от тези на ВМРО. Общо 65 на сто от гласовете за Бонев са дошли от привърженици на други партии.

Според Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл", 27% от подкрепилите Бонев не са гласували на предишните избори, което означава, че той обира до голяма степен протестния вот. Фандъкова е привлякла основно твърди избиратели на ГЕРБ – 90% от гласовете. Около 60% от гласувалите за Мая Манолова са привърженици на БСП, а останалите имат разнопосочни политически пристрастия. Вотът за Борислав Игнатов е също е по-скоро от твърди десни избиратели.

Според социолога Геновева Петрова от "Алфа рисърч" Бонев привлича съществена част от вота, настроен към промяна на управлението на София. Тя коментира пред бТВ, че по-слабия резултат за Мая Манолова се дължи на вота, който отиде именно към Бонев. Освен това трябва да се има предвид, че резултатът за Фандъкова е аналогичен с очаквания, а по-скоро Манолова не достигна очаквания резултат, отбеляза Петрова.

В София "мачът не е решен"

Съдбата на София е в "ръцете на тези хора", които са гласували сега за "Демократична България" и за "Спаси София", коментира социологът Андрей Райчев в изборното студио на Нова телевизия.

"Не бих казал, че резултатът е предрешен в София. Мачът не е решен", отбеляза и колегата му Кънчо Стойчев пред БНР. По думите му изненадващо е сравнително слабото представяне на Фандъкова – около 100 000 гласа по-малко в сравнение с 2015 г. Сумарният резултат на втория и четвъртия кандидат (Мая Манолова и Борис Бонев ) е по-голям от този на Фандъкова, добави Стойчев.

Политологът Даниел Смилов също обърна внимание на видимата ерозия на ГЕРБ в София - през 2015 г.. Йорданка Фандъкова спечели с над 60% от гласовете още на първия тур, а сега получава около 33%. Според Смилов Фандъкова и Манолова не изглеждат като кандидати, които могат да спечелят от гласовете за Бонев и "Демократична България".

"Избирателите на двамата имат сходен профил - млади, активни хора, които искат добро, европейско управление на града и са чувствителни на тема корупция. Те искат София да е европейски, свободен град. това са темите, които ги вълнуват", поясни Смилов.

Градската десница никога не е давала шанс на левите кандидати в София и затова или няма да гласува на втори тур, или ще подкрепят Йорданка Фандъкова, коментира близкият до ГЕРБ политолог Антоанета Христова в студиото на бТВ. Според нея вотът на десните избиратели в София трудно може да бъде "напазаруван". По думите ѝ те са имали за кого да гласуват на тези избори и никога не са давали шанс на левите кандидати за столицата.

В Будапеща левите и десните успяха да се обединят срещу Орбан на произведените наскоро местни избори - мисля, че в София на балотажа също е възможно леви и десни да се обединят, коментира близкият до левицата политолог Мария Пиргова пред бТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019