Фандъкова и НИМХ занижават в пъти данните за замърсяването на въздуха

Наднормено запрашаване има в почти всички градове, София пуска евтин градски транспорт

Сн. БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че общината очаква в понеделник "превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата". Към момента на това изказване във Фейсбук официалните датчици, използвани от кметството, показваха, че в "Младост" замърсяването е 7 пъти над нормата, в "Хиподрума" (станцията е в средата на парка) замърсяването е близо 4 пъти, в "Надежда" - над 4 пъти, в "Дружба" – три пъти, а в "Павлово" – два пъти и половина.

В София обаче няма датчици в близост до най-големите източници на замърсяване. Данни за замърсяването от повече точки дава платформата AirSofia, при която уредите са купени и поставени от граждани. Измерванията им показват, че замърсяването на въздуха в някои райони на града надвишава 12 пъти нормите. Тези данни обаче не се приемат за официални.

Първоначално заради замърсяването общината предприе мерки със спорна ефективност, а за вторник не се планираха никакви иницативи за намаляване на замърсяването. Към 18.30 часа от местната власт съобщиха, че за вторник задействат най-сериозната за момента краткосрочна мярка за справяне със замърсяването - евтин градски транспорт. Във вторник цялата градска мрежа ще може да се ползва за 1 лев с т. нар. "зелен билет", въпреки че прогнозата на НИМХ е на 4 декември превишения на нормите да има само в района на станцията в "Дружба". След сериозното обществено недоволсдтво за липсата на мерки обаче от общината решиха да пренебрегнат собствените си правила за пускане на евтин градски транспорт.

Наднормено запрашаване в понеделник има в почти всички градове в страната, в които Изпълнителната агенция по околна среда има станции за измерване. Замърсяванията са сериозни, а качеството на въздуха почти навсякъде е определено като лошо или много лошо, показват данните на платформата за състоянието на въздуха на Европейската агенция по околна среда.

Прогнози и реалност

Датчиците, които ползва Столичната община са на Изпълнителната агенция по околна среда. Данните за замърсяването се смятат усреднени за 24-часов период. Прогнозите, които се правят от Националния институт по метеорология и хидрология (който от 1 януари 2019 г. вече няма да е към Българската академия на науките- бел. ред.), също се правят за 24-часов период. Допустимите стойности в рамките на 24 часа са до 50 микрограма фини прахови частици на кубичен метър. Данните в реално време до момента показват завишени стойности с доста над 2 пъти, каквато е прогнозата на НИМХ, на която се позовава и Фандъкова.


Сн. БГНЕС

Общината предоставя прогноза за качеството на въздуха от миналата зима. И тогава имаше обвинения, че очакванията на НИМХ се разминават с реалността, но от местната власт обявиха, че в повечето случаи синоптиците познават.

Прогнозата за замърсяването е важна, тъй като се използва за въвеждането на различни мерки, определени от общината. Така при по-занижена прогноза няма основание за пускането на т. нар. "зелен билет" за градския транспорт, например. Той позволява пътуване в цялата градска мрежа за 1 лев за целия ден. Целта е да се стимулира използването на обществен транспорт за сметка на личните автомобили, които са една то причините за замърсяването на въздуха. До момента тази мярка е прилагана само веднъж - миналата зима и то в почивен ден.

Мерки със спорен резултат

Така на базата на прогнозата на НИМХ, който за вторник дори е да има превишение до два пъти само в една от станциите - в "Дружба", за понеделник общината отново прилага не особено ефективни мерки за изчистване на въздуха. Най-съществената се оказва безплатното паркиране в паркингите към метрото. Това обаче е възможно до изчерпване на капацитета им, написа във Фейсбук кметът.

Другите мерки са със спорен ефект - призиви хората да не ползват колите си, а тези, които се топлят на твърдо гориво, да преминат на ток.

"Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес (понеделник) КАТ ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха", казва кметицата.


Сн. БГНЕС

От последната анонсирана от кмета мярка също не се очакват особени резултати. Обещаваните вече втора зима проверки трябва да се правят от "Пътна полиция", а за измерването на съдържанието на изгорелите газове в началото на тази година общината купи и предостави на КАТ специални уреди. Те обаче не измерват димността на газовете от дизелови двигатели, тъй като са пригодни само за коли на бензин. Освен това през миналата зима полицията не беше направила нито една проверка на пътя, въпреки че на няколко пъти беше призовавана за това.

Без решение

Почти няма механизми за справяне и с другия сериозен източник на прах - отоплението на твърдо гориво и дори на боклуци и опасни материали като стари гуми и пластмаси. А колко сериозен е този фактор за замърсяването говори и фактът, че най-големи концентрации на прах обикновено се отчитат през нощта, когато трафикът е доста по-слаб. Кметът фандъкова също заяви, че пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал.

"В последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления направиха 140 проверки в кварталите, с най-много сигнали, това са "Красна поляна", "Овча купел", "Подуяне", "Кремиковци". Продължавам да настоявам парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме, нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат проверките", казва Фанъдкова.

Прах в цялата страна

Проблемът с битовото отопление е от години. Едва наскоро екоминистерството задейства приемането на стандарти за качеството на въглищата и дървата за отопление. Представи и програма за чистотата на въздуха. Според експерти и неправителствени организации обаче ефектът и контролът на мерките са спорни.

"Проблемът е сериозен, трудно се върви напред, но все пак имаме успехи", коментира от Министърът на околната среда и водите Нено Димов от Катовице, където се провежда Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. Той потвърди, че през уикенда, че нормите за прах в София са били превишени 2-3 пъти през уикенда (според данните на агенцията по околна среда в някои станции превишението е било над 4 пъти).

Димов също повтори, че се правят засилени проверки за изгарянето на боклуци в печките. "При всички положения това не е достатъчно. Знаете, че в момента има много силна атака върху това да не се допуска развитието на процеса за старите отпадъци от текстил. В "Позитано" 20 много активно възпират този процес – нещо, което считам, че е твърде популистко на този етап. Но без политически консенсус трудно може да вървим напред по този казус", каза Димов, цитиран от бТВ. Той не обясни какво точно и как възпират от БСП. В тази посока до момента от министерството са внесли само законово предложение за въвеждане на продуктова такса за дрехите втора употреба. То до момента не е прието от парламента, в който ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат мнозинство.

Замърсяването на въздуха с прах не е проблем само на София. Всички работещи станции на агенцията по околна среда са констатирали замърсяване по този показател в неделя. Най-сериозен е бил проблемът в Горна Оряховица и в столицата.

В Горна Оряховица започнаха проверки по домовете дали в печките не се горят отпадъци и стари автомобилни гуми. Нарушителите ще бъдат глобявани с по 50 лева. Общината кандидатства с проект за близо 8 млн. лева за газифициране на домакинствата или смяна на печките на дърва и въглища с камини на пелети. Зам.-кметът Николай георгиев обясни пред БНР, че бедността и ниският стандарт на живот са в основата на мръсния въздух в града. Основният замърсител са печките на твърдо гориво на домакинствата. Освен проверките на място, общината смята през тази зима да не хвърля пясък по улиците при снеговалеж и лед, а да използва химически смеси.

Данните в реално време, които се публикуват на платформата на Европейската агенция за околна среда, показват, че и в понеделник прекомерно запрашаване отчитат почти всички налични станции. Изключение правят само Стара Загора, Гълъбово, Несебър и частично Бургас.


Моментното състояние на въздуха в градовете в България, в които качеството му се следи. Данни в реално време може да видите тук. Те се предоставят от българската агенция по околна среда.

Най-сериозно отново е положението в Горна Оряховица, София, но и в Пловдив и в Русе, където концентрациите са над 100 микрограма на кул. метър. Лошо е качеството на въздуха и в Плевен, Враца, Варна, димитровград и Благоевград. Превишение на нормите се отчитат в Смолян, Кърджали, Перник, Ловеч и Видин.

Това далеч не означава, че проблем с въздуха няма и на други места в страната. Там обаче няма поставени измервателни станции. Проблемите са най-сериозни при ниски температури, високо атмосферно налягане и липса на вятър, каквато е ситуацията в последните дни. Прогнозата е, че това положение ще остане без промяна най-малко до сряда.

Запрашаването в големи количества затруднява дишането и може да доведе до увреждане на дихателните пътища. Според Световната здравна организация праховите частици са канцерогенни. Особено чувствителни към тези замърсители са хората с хронични белодробни заболявания.

Споделяне

Още по темата

Още от България