Фандъкова игнорира "Витоша ски" за подмяната на Княжевския лифт

Операторът на съоръженията не знае какво се предприема

Фандъкова игнорира "Витоша ски" за подмяната на Княжевския лифт

Сагата с подмяната на Княжевския лифт над София отново заби в тотално противоречащи си версии, разменяни индиректно между кмета Йорданка Фандъкова и собственика на съоръженията "Витоша ски".

Първо, Фандъкова обяви във вторник във фейсбук, че е направена "важна стъпка за възстановяване на Княжевския лифт". И уточни, че е получено одобрение от Регионалната инспекция по околна среда на задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на лифта.

От "Витоша ски", което оперира пистите, влековете и лифтовете на Витоша, заявиха пред Mediapool, че не знаят как ще се обновява Княжевския лифт, защото дружеството е игнорирано от разговорите за решението. Съмнение бе хвърлено и какво задание е одобрено от екоинспекцията - адвокатът на дружеството Петър Петров каза, че то се внася само от инвеститора, а фирмата не е предприемала тази стъпка.

През 2019 г. за действителен собственик на "Витоша ски" бе обявен италианецът Ерик Гумерер, управляващ съдружник на фирмата за производство на системи за изкуствен сняг TechnoAlpin. Малко по-рано легендарният скиор Марк Жирардели се заяви като действителен собственик на концесионира на ски зоната в Банско "Юлен", след като дори премиерът Бойко Борисов заяви публично, че всички знаят, че реалният собственик е председателят на Българската федерация по ски и съсобственик на ПИБ Цеко Минев.

Пинг - понг

"Категоричното становище на всички институции е, че промяна на Плана за управление на природния парк не е необходима, каквото дълго време беше настояването на собственика на лифта", написа Фандъкова. От "Витоша ски" контрираха, че са изненадани от това решение и подчертаха, че държавата и общината са ги "изолирали от дискусиите по обновяването на лифтовете.

"10 дни се върти мантрата, че има решение за лифтовете. Никой не каза какво конкретно е то. Какво се е случило, че да твърди сега Фандъкова, че не трябва да се променя планът за управление на парк Витоша, след като лично в писмо, подписано от нея през април м.г., ни обясни, че за това, че предлагаме лифтът да се обнови в същото трасе, но с две нови стъпки, които попадат в парк "Витоша" , е необходима промяна на плана за управление на парка", разказа Петър Петров пред Mediapool. По-късно той изпрати и писмото до редакцията на Mediapool.

Петров заяви още, че на 19 януари "Витоша ски" е внесла писмо до Направление "Архитектура и градоустройство", ръководено от главния архитект на София, в което настоява за цялата кореспонденция между общината и РИОСВ по отношение на одобреното задание за изработване на плана за подновяване на "Княжевския лифт". Той посочи, че такова искане може да направи само инвеститорът.

Варианти за "Княжевския лифт"

Фандъкова посочи, че Столична община продължава да работи и по двата варианта за възстановяване на лифта:"първият е с изработване на специализиран план, което е предложено от "Витоша ски" в рамките на съществуващото трасе. И вторият – възстановяване, като се използват местата на старите фундаменти".

Адв. Петър Петров контрира, че са внесли проект още преди 11 месеца, който по неясни причини не се съгласува от главния архитект на София Здравко Здравков. В детайли предложението на "Витоша ски" е въжената линия да бъде възстановена, но с изграждане на три нови стълба. По думите на Петров два от тях са в територията на природния парк. Още преди месеци арх. Здравко Здравков заяви, че проектът е свързан с процедура за промяна на плана за управление на парк "Витоша".

От "Витоша ски" в момента не знаят дали общината разглежда техния проект от преди 11 месеца, за който вече каза, че трябва да се променя Планът за управление на парка или друг, след като сега твърди, че това вече не се налага.

Оплетени в процедурите

"Очаквам от собственика да внесе заданието и нужните документи за предварително съгласуване пред министъра на земеделието, храните и горите, за което ще получи точни указания. След това предварително съгласуване главният архитект ще може да внесе заданието в Столичен общински съвет", написа още Фандъкова.

Пред Mediapool обаче адв. Петър Петров контрира, че процедурата е първо главният арх. Здравко Здравко да съгласува проекта за обновяване и пак припомни, че чакат вече 11 месеца и след това с неговия параф да тръгне към ведомството на Десислава Танева.

Както Mediapool писа, на проведената среща преди две седмици между държавни институции и общината са обсъждани и крути мерки, ако не се стигне до компромис за възстановяването на лифтовете.

Най-крайният и спорен подход предвижда или собственикът на съоръженията - "Витоша ски", да бъде заставен от общината да ги възстанови, или Столична община да възстанови лифтовете за своя сметка и да иска от дружеството да ѝ върне парите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?