Фандъкова иска таван за процента сградна инсталация в сметката за парно

Фандъкова иска таван за процента сградна инсталация в сметката за парно

Да се въведе таван на процента на сградната инсталация, включвана в сметката за парно, поиска столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея е недопустимо 60-70% от сметката за потребена топлоенергия да се дължат на сградната инсталация и затова трябва да има ограничение.

 

Това обаче може да стане само с поправки в Наредбата за топлоснабдяването, която се изработва от Министерството на икономиката и енергетиката. Според сега действащия документ има формула, по която се изчисляват разликите между отчетените показания на общия топломер и сбора от отчетите на индивидуалните топломери и разпределянето ѝ между всички абонати в един вход с вертикална инсталация. По тази формула всяка година топлинните счетоводители смятат какви ще са прогнозните дялове за сградната инсталация според потреблението предходната година.

 

В предишни години Наредбата позволяваше на абонатите в един вход да избират какъв да е процентът сградна инсталация в сметките и фиксираните нива бяха между 10 и 30 процента. Обикновено обаче хората избираха най-ниския процент, да са си облекчат текущите плащания което изкривяваше месечните фактури и вдигаше значително изравнителните сметки в края на отоплителния сезон, когато се отчита реалното количество ползвана топлоенергия. После долното ниво бе вдигнато на 15 процента, за да се махне въобще таванът през 2007 г. и да се въведе ежегодното изчисление на прогнозните дялове за всеки клиент за сградната инсталация.

 

Фандъкова се обяви и за поетапно отпадане на прогнозните сметки за парно и за десетократно нарастване на санкциите за завишени сметки. В момента максималната глоба е 500 лв. Според нея също така не трябва да се начисляват лихви върху неплатените прогнозни сметки, защото е справедливо плащането да стана при конкретни данни.

 

Подобно изказване със сигурност гали ухото на потребителите, но според експерти на практика ще позволи на хората да не си плащат сметките за парно, докато не дойде изравнителната. По този начин ще се усложни и без това тежкото финансово състояние на “Топлофикация София”, която от години дължи милиони на “Булгаргаз“ за гориво.

 

Фандъкова каза още, че ще се създаде експертна група от учени и представители на потребителските организации със задачата да направи цялостен анализ на състоянието и възможностите за подобряване на работата на "Топлофикация-София" с абонатите. Срокът за работа на комисията е два месеца, а първият междинен доклад трябва да бъде готов след две седмици, посочи Фандъкова.

 

Тя припомни, че преди дни е разпоредила да бъде направен междинен отчет на всички абонати на "Топлофикация" за реалното потребление на топлинна енергия, както и да бъдат изготвени изравнителни сметки. Тези данни трябва да покажат дали са адекватни прогнозните сметки за парно.

 

До две седмици ще стане ясен резултатът от междинното отчитане, което обаче се оказва по-скоро по желание на абонатите, отколкото задължение на столичното парно. Редица блокове в столицата осъмнаха тези дни с бележки от “Топлофикация-София“, че ако искат междинен отчет, трябва домоуправителят или упълномощеното лице за връзка с дружеството да го заявят до 25 февруари. След това на желаещите отчет ще им бъде назначена дата за засичане на топломерите.

 

Кметът не пожела да се ангажира дали с предприетите мерки ще се намалят сметките за парно на столичани.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес