Фандъкова иска трети мандат и пълно мнозинство на ГЕРБ, за да "не се блокира развитието на града"

Снимка: БГНЕС

Прогнозата в София е изборите да бъдат спечелени на първи тур с кмет Йорданка Фандъкова и да продължим да имаме мнозинство в общинския съвет от 31 до 35 общински съветници, заяви председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов в петък при официалното откриване на кампанията в София. "Казвам го не защото по този начин ще бъдем високомерни, а защото по този начин ще се даде възможност на всички останали да бъдат достатъчно смирени и ако те са искрени и искат да работят за София", допълни той.

Самата Фандъкова поиска трети кметски мандат с пълно мнозинство на ГЕРБ в Общинския съвет, за да не се върне "добре познат модел, който да блокира развитието на града".

"Подготвили сме амбициозна програма, която стъпва на постигнатото и развива София като зелен град, фокусиран върху по-добрите условия на живот за хората. Това са по-чистият въздух, намаляването на шума, чистата околната среда, пестенето на енергия. Всичките ни проекти, по които работихме, са мерки в тази посока", каза Фандъкова при представянето на програмата си.

"Новият ни приоритет е да започнем масирани ремонти в кварталите – на улиците и тротоарите. Заедно с програма за ново енергийно ефективно улично осветление.
Целта ни е да създадем подредена и уютна среда до домовете. Затова разширяваме и програмата за поддържане на междублоковите пространства. Започнахме системната грижа за парковете и сега никой не отрича, че София е много по-зелена", заяви тя.

"В последните седмици чух заканите на всички кандидати и от ляво, и от дясно да постигнат резултат, който да им осигури блокираща квота в Общинския съвет. Столичани добре познаваме този модел на управление, който доведе до блокиране в развитието на София", подчерта Йорданка Фандъкова.

"Последните осем години в Общинския съвет има ясно мнозинство с конкретна политическа отговорност, което сложи край на плаващите мнозинства от преди това", заяви тя пред събралите се гости на церемонията в НДК.

През мандата от 2011 до 2015 година общинските съветници на ГЕРБ са 33 от общо 61-местен съвет, което даде възможност партията да управлява самостоятелно. Много от партиите и коалициите, които се явяват на тези местни избори, си поставят за цел ГЕРБ да получи по-малко от 31 общински съветници.

Йорданка Фандъкова, която е кмет на София от 2009 г. досега, направи отчет на свършеното: нови 21 км метро, 130 км ремонт на улици и булеварди, 80 нови детски градини и училища, 80% саниране на детски градини и училища, обновяване на автопарка на градския транспорт, повишаване на сигурността с поставянето на много камери за видеонаблюдение, както и много ремонти.

"За Йорданка Фандъкова няма как да кажеш нещо лошо. Тя работи заедно с нейния екип, общинския съвет, администрацията в Столичната община и в районите", заяви Цветанов.

По думите му мнозина са съжалявали, че Фандъкова не е останала като министър на образованието в първия мандат на Бойко Борисов. Цветанов допълни, че никой не е искал тя да отива в Столична община, защото била идеалният учител и строгият, но справедлив директор, и се ползвала с доверието и на децата, и на родителите, и на синдикатите.

На церемонията присъстваха музикантите Мария Илиева, Орлин Павлов, Богдана Карадочева, Калин Вельов, Васил Гюров, Силвия Кацарова, както и председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев, актьорите Георги Мамалев, Стоянка Мутафова, Цветана Манева. Там бяха и спортистите Любомир Ганев, Йордан Йовчев, Румяна Нейкова, както и писателят Калин Терзийски и археологът Николай Овчаров и други. Сред кандидатите за общински съветници е певицата Йоанна Драгнева.

Споделяне

Още от Местни избори 2015

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?