Фандъкова избира между естетични и сигурни ограничители по "Графа"

Общината се отказа да си дава заем, за да плаща за ремонтите в центъра

Фандъкова избира между естетични и сигурни ограничители по "Графа"

Няколко варианта за подмяна на ограничителите на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев" е набелязал главният архитект на София Здравко Здравков.

Алтернативите на разрязаните "перки на акули" били нещо "по-естетично и ниско" или нещо "по-сигурно и по-високо", коментира кметът Йорданка Фандъкова в сряда.

Ден по-рано тя обяви, че поставените вече гранитни блокове ще бъдат сменени заради зачестилите инциденти с пешеходци. Фандъкова отказа да обясни какви точно са вариантите за нови ограничители и добави, че водеща в случая е безопасността.

Тя каза, че разходите за демонтажа на монтираните вече ограничители ще бъдат поети от строителя "Джи Пи Груп". Останалите разходи вероятно ще са за сметка на общината, но този въпрос ще се изясни, когато бъде избран следващият вариант за ограничители.

Ограничителите по централната столична улица вече бяха сменени веднъж, след като първоначално бяха монтирани по-големи гранитни блокове. След обществено недоволство, определените като "надгробни камъни" ограничители бяха разрязани на две, за да придобият настоящия вид.

Междувременно от общината съобщиха, че от четвъртък по ул. "Граф Игнатиев" ще бъдат поставени временни кошчета за боклук. Те ще се ползват до приключването на строителството и приемането на обекта.


Временните кошчета за боклук по "Графа". Сн. Столична община

И в момента по улицата, както и по ул. "Солунска", която също е част от проекта за ремонт в центъра, са поставени нови кошчета за боклук. От седмици обаче те стоят увити в найлони и с надписи да не се ползват. Въпреки това хората се опитват да изхвърлят отпадъци в тях, тъй като по улицата други кошчета липсват. Според съобщението на общината новите, постоянни кошчета "ще бъдат въведени в експлоатация с приемането на обекта".

Отказ от вътрешен заем за плащане към строителите

За да може да плаща на фирмите, които ремонтират ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите ѝ пространства, както и района около Народното събрание и Военния клуб, общината реши да прибегне до отпускането на временен безлихвен заем, нопосле се отказа от това намерение. Реално той трябваше да бъде вътрешен и да обезпечи плащанията по европроекта за обновяване на центъра на обща стойност 46 млн. лева. Целта бе фирмите да получават пари за фактурираната и приета работа, преди средствата за това да бъдат възстановени от оперативната програма "Региони в растеж", която финансира ремонтите в центъра на София. Изпълнители освен "Джи Пи Груп" (за "Граф Игнатиев"), са и "ПСТ Груп" за района около "Александър Невски" и Военния клуб. Освен това общината има и договор за строителен надзор с обединението "Проджект надзор София".

Решението трябваше да бъде гласувано в четвъртък от общинския съвет, тъй като двата проекта са на стойност 46 млн. лева, а до момента от европрограмата са преведени малко над 14 млн. лева аванс, които били напълно изразходвани, пише в доклада за отпускането на заема. В същото време общината получава фактури за свършена работа от изпълнителите. Заради дългото изпълнение на проектите и бавните процедури по разплащането на европарите, се налагало и осигуряването на вътрешния заем.

Докладът за отпускането му обаче бе оттеглен часове по-късно, тъй като общината вече нямала нужда от тези пари, защото получила плащане по оперативната програма "Региони в растеж".

Споделяне

Още по темата

Още от България