Фандъкова излиза в отпуск като кмет до дни

Сн. БГНЕС, архив

Йорданка Фандъкова обяви, че ще излезе в отпуск като кмет на София до дни. Това ще стане, след като бъде регистрирана официално като кандидат за още един мандат.

За времето на кампанията общината ще се ръководи от дългогодишния зам.-кмет по инвестиции и строителство Ирина Савина. Решението за това беше гласувано във вторник от общинския съвет.

В следващите дни Фандъкова ще обяви и предложенията си за нови лица в листата за общински съветници на ГЕРБ. Тя вече на няколко пъти ги определи като изявени професионалисти, които работят с енергия.

Освен Фандъкова в отпуск по време на предизборната кампания излизат и 23-ма от 24-мата районни кметове в столицата. Всички те ще се борят за нов мандат. До момента са регистрирани инициативни комитети за издигането на кандидатурите на настоящите кметове на "Оборище" - Васил Цолов, и на "Младост" - Румен Русев за нов мандат (Русев довършва мандата на Десислава Иванчева, която беше отстранена, след като бе арестувана за подкуп). Повечето от настоящите районни кметове ще са партийни кандидатури.

Единственият районен кмет, който няма да се бори за нов мандат и няма да излиза в отпуска е Мария Ачкова (ДСБ), която управлява "Средец".

Повечето кметове на кметства в Столична община също ще участват в изборите и излизат в отпуск за времето на кампанията.

За общинските съветници няма законово изискване да са в отпуск за времето на кампанията, а самият общински съвет действа до конституирането на нов след изборите. Въпреки това общинарите няма да се събират на повече заседания до края на мандата и да взимат решения в рамките на официалната предизборна кампания.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019