Фандъкова махна част от спорните текстове на концесията за Западния парк

Столичната община няма да плати инвестицията, но ще компенсира концесионера при предсрочно прекратяване заради неизпълнени задължения

Фандъкова махна част от спорните текстове на концесията за Западния парк

След натиск от екоорганизации столичният кмет Йорданка Фандъкова коригира текстове от скандалната концесия на Западния парк.

През март тя оттегли предложението, за да прецизира спорните текстове. Фандъкова се е съобразила с голяма част от отправените критики, но някои спорни текстове остават, става ясно от внесения повторно от нея доклад в Столичния общински съвет, който в четвъртък трябва да вземе решение.

Срещу обещанието да инвестира най-малко 5.7 млн. лв. бъдещият концесионер няма да плаща нищо на общината в продължение на 25 години. След края на концесията изградените от него съоръжения обаче ще останат за Столичната община, докато първоначалният вариант предвиждаше общината да ги плати.

Остава обаче текстът, според който при прекратяване на на договора по вина на концесионера, Столичната община ще трябва да плати обезщетение на концесионера. Неправителствените организации настояваха това да отпадне.

Кметът Йорданка Фандъкова и заместничката ѝ Мария Бояджийска, която отговаря за екологията, нееднократно представяха концесията като много изгодна за столичани, защото паркът ще продължи да се ползва безплатно, а общината ще пести по 600 хил. лв. годишно от поддръжката.

Сметката обаче показва, че бъдещият концесионер ще влага по-малко средства - около 400 000 лв. годишно (според внесените документи), отколкото дава в момента общината. Минималната сума е 100 000 лв. Той ще се грижи само за т. нар. представителна част на Западния парк от 500 дка, която в момента е най-поддържаната.

В същото време обаче от отдаването под наем на заведенията и търговските обекти в парка на минимални пазарни цени бъдещият концесионер би печелил двойно повече от издръжката на парка, пресметнаха зелените. Съгласно документацията концесионерът ще има право да отдаде под наем на трети лица изградените от него търговски площи.

В документите, представени от Фандъкова, липсва пълно описание на сегашните съоръжения в парка и тяхното състояние. Това дава възможност за злоупотреби, коментира Вили Лилков, общински съветник от ДСБ. Така концесионерът може да каже, че той е построил или направил нещо, което и в момента съществува.

Фандъкова обаче се е съобразила с искането концесионният договор да бъде гласуван от Столичния общински съвет. В него е определено при какви условия и по какъв ред ще се плати обезщетение на концесионера при предсрочно прекратяване на договора.

Фандъкова се е съобразила и с искането да има инвестиционна програма към концесионния договор. Освен това бъдещият концесионер ще трябва да представя всяка година годишна инвестиционна програма. Така ще се избегне рискът концесионерът да направи инвестициите, когато си поиска.

Инвестиционната програма ще има най-голяма тежест при определянето на бъдещия инвеститор, като ще има 50% тежест от оценката. Още 35% се дават за годишната програма за поддържането на парка. Останалите 15% са за срока на концесия.

Решението за обявяване на концесионната процедура няма да се публикува в Държавен вестник, става ясно от представените документи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?