Фандъкова на крака при "Демократична България", но не било за балотажа

снимка: Офнюз

Кандидат-кметът на ГЕРБ в София Йорданка Фандъкова и шефът на предизборния ѝ щаб Малина Едрева са били на среща със съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов в централата на ДСБ. Това стана във вторник, пет дни преди втория тур на изборите, на който Фандъкова ще се състезава с Мая Манолова (независим кандидат, подкрепена от БСП и някои малки десни партии).

За състоялата се среща се разбра от снимки в сайта "Офнюз". 

"Демократична България", чийто кандидат за кмет Борислав Игнатов финишира трети, обяви още в понеделник, че на балотажа няма да подкрепи нито Фандъкова, нито Манолова.

Още в нощта след първия тур Фандъкова отправи послание към десните формации в столицата. "София показа, че е дясна", каза тя. Манолова също апелира към избирателите на "Демократична България" и на независимия кандидат Борис Бонев, призовавайки на втория тур да се гласува за "демокрацията срещу диктата".

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също направи реверанс към десните, коментирайки, че те "по принцип са демократи, мислещи хора, разсъждаващи".

Пред Mediapool Едрева обясни, че разговорът е бил за общите проекти за града и подкрепа за тях в общинския съвет.

Същото каза и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Подчерта, че обединението не е отстъпило от позицията си, че няма да подкрепи нито Фандъкова, нито Манолова на балотажа в София.

"Имаме ясна позиция за втория тур и не сме отстъпвали от нея", добави той.

Ден ден по-рано е имало и на ГЕРБ със "Спаси София", които ще имат общински съветник в местния парламент - Борис Бонев.

По думите на Едрева от ГЕРБ поискали срещата, защото искали да говорят с формациите, които смятат за близки. Подкрепа от страна на "Демократична България" за Фандъкова на втори тур не била обсъждана, тъй като от "Демократична България" вече заявиха, че няма да призовават симпатизантите си да гласуват за кандидата на ГЕРБ или за независимия, подкрепен от БСП Мая Манолова.

По информация на Mediapool от ГЕРБ са поискали разговора с "Демократична България" преди да бъде ясно, че партията на Борисов и ВМРО ще имат крехко мнозинство в общинския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019

Колко време давате на новия парламент?