Фандъкова: Не се обсъжда сливане на общински болници на този етап

Столичният кмет разглежда кръга със зодиакалните знаци в обновената болница

На този етап не сме обсъждали сливане на общински болници, заяви във вторник кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонтните дейности в Първа АГ болница "Света София“.

В предлагания от здравния министър Петър Москов Закон за лечебните заведения е залегнала възможност за болнични сливания и консорциуми, но това срещна голяма съпротива по места и от ГЕРБ предлагат сливане да има само при желание на лечебните заведения.

Относно финансовите проблеми на общинските болници Фандъкова посочи, че най-зле е Пета градска болница. По думите ѝ, там наследените дългове са много сериозни, а болницата е огромна. "Тя все още не успява да наваксва достатъчно, за да може да преодолява тези трудности и се опитваме да помагаме“, посочи Фандъкова и добави, че се надяват и на по-голямата инициативност на ръководството.

"Вече по наше искане те представиха нови идеи за развитие на болницата. За съжаление, всичко не става бързо, но когато има нови идеи и нови дейности, болницата ще може да привлича повече пациенти и да ги обслужва добре“, каза още тя. Фандъкова съобщи, че предстои там да бъде открито ново оборудване, което е закупено.

Фандъкова открои като успех това, че общинските болници работят координирано и добре заедно. "Когато общинските болници работят партньорски, тогава могат да развиват онези дейности, които в другите болници ги няма или са по-слабо застъпени и по този начин да вървят напред и да осигуряват по-добро обслужване за пациентите си“, обясни тя.

Споделяне

Още от България