Фандъкова не се притеснява от сянката на Вълка върху първия ѝ граждански избраник в листата

Едно от новите лица в листата на Фандъкова за общински съветници е автор на проект за реконструкция на къпалнята "Мария Луиза". Сн. Mediapool

От два дни кметът на София и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова представя лицата от "гражданската квота" в листата за общински съветници на ГЕРБ в столицата. Самата листа все още не е обявена, а официалната информацията за хората, които попадат в нея, е оскъдна.

Първият публично представен "експерт" в листата на Фандъкова беше арх. Ивайло Петков. При обявяването му кандидатът за кмет го определи като един от критиците на местната власт заради позициите му като част от организацията на архитекти "Група Град".

Пропусна обаче да спомене, че арх. Петков и неговото студио са автори на смятания за неприемлив от Фандъкова проект за възстановяване и дострояване на къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина.

Затвореният от години басейн е собственост на дружеството "Парк Мария Луиза", което се контролира от Румен Гайтански, известен като Вълка. В началото на управлението на ГЕРБ в София, когато кмет беше председателят на партията Бойко Борисов, фирми на Гайтански държаха почистването на столицата. "Изгонването на Вълка" от София навремето беше представяно от Борисов като негова заветна цел и успех, но десет години по-късно Вълка вече официално може да бъде допуснат в общинската "кошара" с нови договори за боклука.

Самият проект за потъналата в разруха къпалня "Мария Луиза" е от 2016 г. Настоящият кандидат за общински съветник преди около година обясни пред БНТ, че "единственото нещо, което трябва да се запази, е оригиналната функция на оригиналното място - присъствието на водата в градската къпалня". А обектът трябва да бъде разделен на три - къпалня с публичен достъп, такава с ресторанти, кафенета и дори музей и третата част - за "обществено обслужване", за която възложителите да решат за какво да се ползва.


Арх. Петков (крайният вдясно) беше представен като кандидат за общински съветник от Фандъкова преди ден. Сн. Mediapool

"Трябва да се вземе решение, на някой да му стиска, може би, за да се каже - "ОК, давайте напред", коментира арх. Петков преди около година. Сега той продължава да отстоява мнението, че къпалнята трябва да се реконструира. Смята, че за да може да се поддържа, трябва да се мисли и за търговски дейности, които да носят приходи. Това, че заедно с реконструкцията на басейните ще се прави и хотел, определи като "спекула".

Фандъкова: Няма да допуснем ново строителство

Проектът за обновяване на къпалнята на няколко пъти е определян от Йорданка Фандъкова като недопустим, тъй като включва изграждането на сграда, която може да се ползва и за хотел. А пък в предмета на дейност на дружеството- собственик на къпалнята, е записано и "хотелиерство и ресторантьорство".

Темата за съдбата на къпалнята беше повдигната отново и покрай обсъждането на проекта за общ устройствен план на Борисовата градина.

Планът забранява ново строителство на мястото на обществения басейн и е позволена само реконструкцията му. Окончателният вариант на документа ще се гласува от следващия общински съвет, в който вероятно ще е и арх. Петков.

Кметът Фандъкова коментира в четвъртък пред Mediapool, че не се притеснява от това, че предложеният от нея арх. Петков е автор на проект за ремонт на къпалнята "Мария Луиза", който самата тя смята за неприемлив. Припомни, че разработката на практика е отхвърлена.

"На мястото на "Мария Луиза" не може да има нищо друго освен обществен басейн. Няма да допуснем ново строителство. Говорила съм с архитект Петков по този въпрос. Той знае мнението ми", каза Фандъкова и добави, че в случая важно е политическото решение, а не индивидуалното мнение на кандидата за общински съветник.

Тя каза още, че въпреки бизнес отношенията на арх. Петков с дружество, контролирано от Румен Гайтански, решила да го покани в екипа, защото е професионалист и може да допринесе за развитието на града с идеи и решения на проблемите. Добави, че очаква от него да работи с гилдията по тези теми, както го е правил и в "Група Град".

Арх. Петков: Съоръженията трябва да се реконструират

Арх. Петков коментира пред Mediapool, че няма притеснения за работата си. Разработката за къпалнята "Мария Луиза" е съобразена със закона. Става дума по-скоро предпроектно проучване, възложено от дружеството, контролирано от Румен Гайтански, уточни Петков.

В момента проучването не се вижда на сайта на архитектурното студио, което арх Петков обясни с реконструкцията на сайта. Може обаче да се намери лесно в интернет.

"Не съм работил по други проекти, възложени от Румен Гайтански или негови дружества", каза Петков. Добави обаче, че студиото му е правило предпроектно проучване за реконструция на стадион "Българска армия", който също се намира в Борисовата градина.

Изграждането на ново съоръжение, което да се ползва от ЦСКА, също предизвика полярни мнения при обсъждането на устройствения план на най-големия парк в София. Тогава Фандъкова и представителите на ГЕРБ в Общинския съвет заявиха, че планът може да допусне само реконструкция на съоръжението, без да се излиза от сегашните му граници. Авторът на проекта за устройствен план обясни, че проблемът е с достъпа до стадиона в парка. Наскоро главният архитект Здравко Здравков издаде виза за проектиране за обновяването на "Българска армия", което е първа стъпка към процедурата за ремонта.

"Моето мнение е, че тези съоръжения (къпалнята и стадионът на ЦСКА - б.а.) трябва да се реконструират и модернизират. Лошото в говоренето за това е, че се пропуска икономическият фактор. Към тези съоръжения трябва да има търговски дейности, които да гарантират издръжката им", смята арх. Петков.

Според него информацията, че проектът на студио "ДЕСЕТ" за къпалнята включва и хотел е "спекула". "Ако това трябва да е пълноценен целогодишен спортен комплекс, трябва да има леглова база, възстановителен център", допълни арх. Петков. Припомни, че най-старият проект за къпалнята е включвал съблекални, правили се дори и балове. През 80-те години на миналия век, когато започва реконструкция на комплекса, басейните са изградени като първа част от спортна база, която да се ползва за голямо първенство по плуване. Вторият етап включвал хотел за спортистите, но тя така и не е довършена.

"Аз нямам никакви претенции. Трябва да се вземе категорично решение дали тези съоръжения остават и ще са в полза на хората, или се зариват, засаждат се дървета. Да стоят и да се рутят... Сега това са оградени, затворени места", коментира Петков. Добави, че е съгласен с мнението на Фандъкова, че къпалнята трябва да бъде възстановена, а въпросът за "икономическия елемент" е обект на преценка.

Къпалнята "Мария Луиза" стои затворена от години, а различни представители на общината неведнъж са заявявали желание тя да бъде отворена и дори да стане отново изцяло общинска собственост. Басейнът на практика беше приватизиран, след като дружеството "Софийски имоти" създаде обща компания с частни фирми и апортира в нея къпалнята. В момента "Софийски имоти" няма контрол над "Парк Мария Луиза".

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019