Фандъкова не знае дали ГЕРБ ще я номинира за нов кметски мандат

София става перманентна културна столица

Фандъкова не знае дали ГЕРБ ще я номинира за нов кметски мандат

Столичният кмет Йорданка Фандъкова не знае дали отново ще бъде кандидата на ГЕРБ на предстоящите местни избори, но даде да се разбере, че ще има много работа по откриването на нови обекти – пускането на станции на метрото, нови возила за градския транспорт, нови детски градини.  Това стана ясно от думите на Фандъкова пред "Дарик радио".

Лентите за 2015 г.

Пускането на метрото до летището и до Бизнес парка и възможността още 90 000 души дневно да ползват подземната железница Хандъкова определи като едни от важните задачи през 2015 г. Плановете са това да се случи за Деня на Европа – 9 май, като за събитието е поканен и председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.

На пролет Столична община планира да започне строежа на най-трудния подземен участък от третата линия на метрото - от театъра "Зад канала" през центъра до "Красно село". Строителството ще отнеме около четири години и след завършването на третата линия столицата ще има изграден метрополитен и ще предстои изграждането само на разширения, каза Фандъкова.

Новият приоритет - уличното осветление

Като нов приоритет Фандъкова  посочи решаването на проблема с уличното осветление.

„Решаването на този проблем изисква много сериозен финансов ресурс, но ние имаме виждания в тази посока и през следващата година ще работим много върху това", каза тя.

София става перманентна столица на културата

"София е българската столица на културата всяка година", каза Фандъкова попитана дали е разочарована от това, че столицата не е станала Европейска столица на културата за 2019 г.  По думите ѝ комисията залагала на развитието на по-малко развити градове в сферата на културата и пожела успех на колегите си от Пловдив. "Много ценно беше това състезание. От него няма губещи. Всички градове, които участвахме, подобрихме значително работата си в сферата на културата. Бих казала с чувство за хумор, че не станахме официална столица на културата за 2019 г., но си оставаме столица на културата за България за всяка година".

За 2015 г. Фандъкова увеличи с един милион лева средствата за култура и те възлизат на над 20 млн. лв. Това е повече със 7 млн. лв. от средствата предвидени за здравеопазване в столичния бюджет.

Споделяне

Още от България