Фандъкова: Няма да забраня мирните протести на граждани

Кметът Йорданка Фандъкова. Сн. БГНЕС

Няма да забраня мирните протести на граждани, ако го направя, значи да призова полицията да разпръсне тези протести. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) в началото на сесията на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък в отговор на съветниците от БСП, които поискаха кметът да регламентира протестите.

Социалистката Милка Христов каза, че с протестите срещу правителството се нарушава спокойствието на гражданите.

Протестите против правителството нямат организатори, така че няма как да изискваме информация за тяхното провеждане, каза още Фандъкова.

Разбирам загрижеността на съветниците от групата на БСП за това, което се случва повече от месец в града. Доколкото разбирам, всъщност вие, позовавайки се на закона, призовавате да забраня тези мирни протести, организирани спонтанно в социалните мрежи, обърна се към Милка Христова столичният кмет. Няма да забраня мирните протести на граждани, както и не забранявам протестите срещу общината и срещу мен включително, добави Фандъкова.

Според нея трябва да се води диалог с хората, а не да се правят опити да се забраняват протестите. Една забрана от страна на кмета всъщност означава искане от полицията да бъдат упражнени всички възможни средства, за да бъдат разпръснати хората на протестите. Никой не иска това в момента и се надявам колегите от БСП да го разберат, каза Фандъкова, според която забраната на антиправителствените демонстрации, продължаващи вече 35-и ден, е необмислена мярка от страна на червените съветници.

Кметът за пореден път заяви, че Столичната община е в постоянен контакт със СДВР, защото най-важното е да не се допуска насилие както от страна на протестиращите, така и от страна на полицията.

Фандъкова отбеляза, че дори и в момента пред сградата на кметството се провежда протест, въпреки че той според разрешението на общината трябваше да се състои следобед. На този протест присъства бивш общински съветник от групата на БСП, който е част от организацията на протеста, съобщи Фандъкова. Става въпрос за Борис Цветков, който сега е депутат. Не приемам тези, които нарушават реда да критикуват, заяви кметът.

Фандъкова благодари на СДВР и МВР за координацията и за добрата им работа. Тя посочи, че е разговаряла с директора на СДРВ и тяхното общо мнение е, че не трябва да се допуска малка група хора да затварят възлови кръстовища и булеварди в града. Ние обаче сме длъжни да дадем възможност на гражданите да изразяват свободно своята воля, заяви кметът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?