Фандъкова няма намерение да се отказва от ремонтите в центъра

Приходите от данъци и такси намалели с 19 млн. лева само през март

Фандъкова няма намерение да се отказва от ремонтите в центъра

Извънредното положение и въведените ограничения срещу разпространението на коронавируса се отразяват изключително тежко на финансите на Столичната община. Само за март приходите от данъци и такси са намалели с 19 млн. лева. Отделно се трупат загуби в сферата на транспорта. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова във фейсбук профила си.

Тя за пореден път заяви, че предстои актуализация на бюджета на общината и ревизиране на инвестиционната програма.

Европроектите продължават

От думите ѝ обаче се разбра, че от нея няма да отпаднат проекти с европейско финансиране, каквито са тези за продължаването на ремонтите в центъра на столицата. Независимият съветник Борис Бонев призова общината да се откаже от предизвикалото недоволство и спорове обновяване на зоните около храма "Александър Невски", Военния клуб, и улиците "Цар Иван Шишман" и "Шести септември". Ремонтите там са част от общ европроект за над 46 млн. лева, който започна с обновяването на централната ул. "Граф Игнатиев" и градините "Кристал" и "Св. Климент Охридски".

С прекратяването на този проект според Бонев ще се спестят милиони, които могат да се използват за други по-неотложни общински разходи. От БСП също призоваха да отпаднат по-маловажни европейски проекти, за да има средства за преодоляване на последствията от антивирусните мерки и епидемията от Covid-19.

Според Фадъкова обаче това няма как да стане. От една страна, защото средствата по вече защитени европроекти няма как да се използват за други разходи. И от друга, защото спирането на проектите ще доведе до финансови санкции.

Кметът смята, че каквито и промени да се правят в инвестиционната програма, те не трябва да засягат ключовите проекти като строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти. Незасегнати трябва да останат и европейските проекти, "които гарантират сериозен обем от външни финансови средства, които инвестираме в града и бизнеса". "Твърденията от последната седмица, че можем да спрем тези проекти и да пренасочим парите за нещо друго, са подвеждащи и неверни. Спирането на тези проекти означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции", добави тя.

По-малко приходи

Фандъкова обяви още, че приходите от данъци и такси на общината са намалели с 19 млн. лева или с 30% само за март в сравнение с година по-рано. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко, и 7.5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. По-малко са и постъпленията от таксите за детските градини, които не работят от 16 март. "На този фон имаме повишение при някои по-малки данъци, в това число, на данъка за възмездно придобиване – с 1.7 млн. лв. повече", заяви кметът.

Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, събрани от Центъра за градска мобилност – основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените синя и зелена зона. Трите общински транспортни дружества "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен" са загубили общо 6.5 млн. лв.

Подготвя се и справката за загубите в общинските болници и ДКЦ.

Споделяне

Още по темата

Още от България