Фандъкова обеща повече психолози и педагогически съветници в училищата

Фандъкова обеща повече психолози и педагогически съветници в училищата
Образователното министерство си е поставило за цел броят на педагогическите съветници и психолозите в училище да бъде увеличен, обяви в понеделник ресорният министър Йорданка Фандъкова. Изявлението ѝ идва непосредствено след като в рамките на няколко дни различни случаи на насилие в училище, единият от които завърши със смърт на 16-годишен ученик, шокираха обществото.

В момента няма норматив за тези длъжности, а училищата сами решават дали да назначат педагогически съветници в рамките на делегирания бюджет.

"Предвиждаме да има такъв норматив и да се заложат средства от стандарта за издръжка на учениците за педагогическите съветници", каза Фандъкова. Тя съобщи, че в момента само в една трета в училищата в страната има педагогически съветници.

Последният съществуващ норматив за назначаването на психолози бе, че на специалист има право училище с поне 500 деца, а когато учениците са 1200 те трябва да са двама. Още тогава психолозите негодуваха, че на практика е невъзможно един специалист да се справи с 1000 деца.

Според Фандъкова трябва да се върне нормативът като нормалното според нея е на 250 деца да има един педагогически съветник.

Тя заяви, че програмата "Училище без насилие", изпробвана пилотно в няколко столични училища, ще бъде въведена в цялата страна.

"Безпокои ме, че за втори път през последните десет дни случаите на агресия между ученици - във Варна и в София, се случват пред очите на възрастни, които не реагират“, посочи министър Йорданка Фандъкова.

Миналата седмица десетокласник от Варна почина след жесток побой, нанесен му от негов съученик. В петък пък 18-годишен ученик наръга с нож с две години по-малко момче при сбиване заради момиче.

Попитана дали ще бъдат засилени мерките за предотвратяване на внасянето на оръжие в училище, министър Фандъкова каза, че през последните две-три години мерките за сигурността на учениците са свързани с видеонаблюдението.

"Когато стане спречкване, то може да се види на камерите и бързо да се реагира", посочи тя.

"Не може на всеки вход на училище да се сложат детектори за метал", каза още министърът.

Споделяне
Още от България