Фандъкова обеща повече психолози и педагогически съветници в училищата

Фандъкова обеща повече психолози и педагогически съветници в училищата
Образователното министерство си е поставило за цел броят на педагогическите съветници и психолозите в училище да бъде увеличен, обяви в понеделник ресорният министър Йорданка Фандъкова. Изявлението ѝ идва непосредствено след като в рамките на няколко дни различни случаи на насилие в училище, единият от които завърши със смърт на 16-годишен ученик, шокираха обществото.

В момента няма норматив за тези длъжности, а училищата сами решават дали да назначат педагогически съветници в рамките на делегирания бюджет.

"Предвиждаме да има такъв норматив и да се заложат средства от стандарта за издръжка на учениците за педагогическите съветници", каза Фандъкова. Тя съобщи, че в момента само в една трета в училищата в страната има педагогически съветници.

Последният съществуващ норматив за назначаването на психолози бе, че на специалист има право училище с поне 500 деца, а когато учениците са 1200 те трябва да са двама. Още тогава психолозите негодуваха, че на практика е невъзможно един специалист да се справи с 1000 деца.

Според Фандъкова трябва да се върне нормативът като нормалното според нея е на 250 деца да има един педагогически съветник.

Тя заяви, че програмата "Училище без насилие", изпробвана пилотно в няколко столични училища, ще бъде въведена в цялата страна.

"Безпокои ме, че за втори път през последните десет дни случаите на агресия между ученици - във Варна и в София, се случват пред очите на възрастни, които не реагират“, посочи министър Йорданка Фандъкова.

Миналата седмица десетокласник от Варна почина след жесток побой, нанесен му от негов съученик. В петък пък 18-годишен ученик наръга с нож с две години по-малко момче при сбиване заради момиче.

Попитана дали ще бъдат засилени мерките за предотвратяване на внасянето на оръжие в училище, министър Фандъкова каза, че през последните две-три години мерките за сигурността на учениците са свързани с видеонаблюдението.

"Когато стане спречкване, то може да се види на камерите и бързо да се реагира", посочи тя.

"Не може на всеки вход на училище да се сложат детектори за метал", каза още министърът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?