Фандъкова обеща ремонтът на Западен парк в София да продължи

Фандъкова обеща ремонтът на Западен парк в София да продължи

"До десетина дни очаквам да бъде възстановена работата по ремонта на Западен парк", каза кметът на София Йорданка Фандъкова в петък пред БНТ.

Ремонтът на парка е един от сериозните провали на общинската администрация. Той трябваше да приключи в началото на юни, но това не се случи. Срокът за изпълнение на проекта бе удължен до декември, защото бяха признати 118 дни лошо време, в които изпълнителят не е могъл да работи. Но и сега в парка не се виждат работници на фирмата изпълнител "Галчев инженеринг".

"Цяло лято е разкопано, но имаше проблем с проекта (за ремонт)", обяснява Фандъкова. Поради това очакването е паркът да не бъде готов и през декември.

На 2 юли т.г. някой от общината откри, че до арката на входа на парка откъм бул. "Сливница" минава магистрален водопровод за "Люлин". Поради това няма как да се построят нови фундаменти на козирката на входа. Неясно защо това блокира ремонта върху площ от 530 дка в целия парк.

"Предстои препроектирането и главният архитект вече координира тази дейност, за да може по-скоро да се възстанови работата. На финала е", обясни Фандъкова.

Столична община плаща на "Галчев инженеринг" 11 милиона лева да благоустрои представителната част на парка, в която има изградена инфраструктура. Тя обхваща зоната между бул. "Сливница" и бул. "Царица Йоанна", както и от жп линията София - Перник до река Суходолска. Изпълнителят трябва да обнови настилките на алеите, да изградят нови детски площадки, а цялото парково обзавеждане да се подмени. Предвидени са ново осветление и видеонаблюдение в тази част на парка.

В момента паркът е с отворени изкопи с кабели за осветлението, необезопасени шахти и изринати алеи.

Столичният кмет се обяснява, защото преди два дни кандидатът за кмет на "Спаси София" Борис Бонев публикува свое видео от разкопаните и изоставени алеи на парка. Бонев настоява Фандъкова да даде ясен отговор на въпроса какво се случва с проекта и кога най-накрая ще бъде завършен този ремонт.

"Оправданието, че строителните дейности в целия парк спират, заради нуждата от препроектиране на една арка на входа на парка, е абсурдно и показва подценяване на интелекта на столичани", каза Бонев.

"Спаси София" обяснява, че е подала пет сигналa за ремонта на Западен парк.

"Сроковете бяха неколкократно удължени, а накрая общинското дружество "Софияпроект" трябва да преправи грешките на частното проектантско бюро, на което вече е платено. Намираме това за лоша практика, предизвикваща редица проблеми и това трябва да бъде прекратено", коментира гражданското сдружение.

Споделяне

Още по темата

Още от България