Фандъкова обеща София да не остане без топла вода

Йорданка Фандъкова, Сн. БГНЕС

София няма да остане без топла вода през лятото, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в сряда, след като ден по-рано "Булгаргаз" постави ултиматум на столичната топлофикация да плати повече от половината си дългове за доставен газ до 2 юли, след което подаването на суровина за дружеството ще бъде спряно.

"Топлофикация-София" има газов борч за 156 млн. лв. по оценка на газовия снабдител, а според общинското дружество неплатените сметки са за 141 млн. лв. Освен това шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов обясни във вторник как директорът на "Топлофикация София" Стоян Цветанов казал, че няма да плаща наследени от предишните ръководства дългове.

Само преди 20 дни столичното парно вече бе заплашено от врътване на кранчето, но това не стана, след като спешно внесе по сметките на "Булгаргаз" част от задълженията си.

Фандъкова сега обясни, че се е срещнала с Гогов и Цветанов и те двамата се били договорили как столичното парно да си погасява дълговете, за да не остане без газ и столичани съответно – без топла вода.

Плащания към държавната газова компания ще има като ежедневно приходите на топлофикацията се превеждат за погасяване на газовия дълг, стана ясно от думите на столичния кмет.

"Нека не забравяме, че получихме "Топлофикация" в едно изключително тежко състояние с огромни задължения за газ и изпълняваме погасителния план за старите задължения. Едновременно с това трябва да се плаща и разходваното количество газ за съответната година, така че не е тайна за никого, че дружеството все още има сериозни проблеми по отношение на финансовите параметри. То има своите постижения през последните две години", напомни Фанкъдова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?