Фандъкова обещава: Парите от скока на данъците ще отидат за градски транспорт, тротоари и паркове

Фандъкова обещава: Парите от скока на данъците ще отидат за градски транспорт, тротоари и паркове

Допълнителните средства от увеличените данъци в София ще се харчат за подобряване на градския транспорт, за паркове и залесяване. Това заяви пред бТВ столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя за пореден път заяви, че никога не е обещавала, че налозите няма да се вдигат. Фандъкова твърди, че увеличението на данъците за стари коли е и мярка за подобряване на качеството на въздуха в столицата.

"Когато говорим, че искаме по-чист въздух, трябва освен насърчителни, да сме готови да предприемем и рестриктивни мерки. Старите автомобили трябва да плащат по-високи данъци, отколкото тези, които не замърсяват. Това е едно от предложенията, които ще бъдат обсъждани в рамките на един месец. Ще има и обществено обсъждане", обясни Фандъкова.

Според предложението ѝ увеличението ще е за данъка върху сделки (20% скок), както и за тези за колите. Там нарастването се определя от мощността и годината, в която е произведен автомобилът. Скокът ще е между 10% и 40%.

От увеличението на ставките върху колите се очакват около 18 млн. лв. приходи. Част от тях ще отидат за градски транспорт, паркове и залесяване, обеща Фандъкова.

От другия повишен данък – върху сделките – се очакват около 20 млн. лв. повече в общинската хазна. Те ще се харчат за ремонти на улици и тротоари, като половината сума ще бъде разпределена директно между районните кметства, каза Фандъкова.

Против увеличението вече се обявиха от "Демократична България". Според столичния кмет те се "дърпат", защото залагат на други мерки.

"От "Демократична България" смятат, че не трябва да се увеличават данъци, а трябва да се намаляват тези на по-чистите автомобили. Данъците за най-чистите автомобили обаче са на долната граница по закон и те не могат да бъдат намалявани. Ние не предлагаме тяхното увеличаване", заяви Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България