Фандъкова обяви за необосновано поскъпването на водата в София

Според изчисленията на регулатора, от март сметката на четиричленно семейство ще е с 3-5 лв. по-висока

Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет и кметът на София Йорданка Фандъкова обявиха за необосновано поскъпването на водата за бита с 18 процента, което Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) смята да разреши от 1 март 2017 г. и така цената ще се повиши от сегашните 1.82 лв. за куб. м. до 2.16 лв. Това стана по време на общественото обсъждане в петък на проекторешението на регулатора за одобряване на петгодишния бизнесплан на концесионера "Софийска вода", в което са поорязани исканията за увеличението на тарифата за питейната течност до 2021 г.

Въпреки регулаторният натиска на поскъпването от заявените 32 процента през тази година и поетапен ръст до 71 на сто през 2021 г. на 18 процента сега до 7% след пет години, увеличението предизвика бурна дискусия.

Фандъкова настоя КЕВР да вземе предвид при определянето на цената резултатите от поискана от нея пълна проверка на дейността на "Софийска вода", която бе извършена миналата есен от комисията. Тогава столичният кмет настоя да се проверят фактурирането от фирмата количества вода, приходите ѝ от ВиК услуги, броя на регистрираните и отстранени аварии, справка за всички договори, сключени с външни изпълнители, справка за годишните разходи, проверка на ремонтната и на инвестиционната програма и др.

От Столичния общински съвет (СОС) се обявиха против запазването на нормата на печалба на компанията от 17 процента и използването ѝ като мотив за поскъпването на водата. В становище на градския съвет до регулатора се посочва, че определената още през 1999 година в концесионния договор норма на възвръщаемост до този момент не е била причина за вдигане на цената.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче коментира, че сега това сочат сметките, а нормата на възвръщаемост не може да бъде различна от записаната в договора, освен ако общинарите не я предоговорят със "Софийска вода".

Опитите на СОС в тази посока обаче неведнъж катастрофираха.

При анализите на бизнес плана на концесионера, КЕВР е определила икономически обоснована норма на възвращаемост от 9.94%, обясни след заседанието регулаторният шеф пред журналисти. "Ако можехме да прилагаме този процент, цената водата в София щеше да се повиши не с 18%, а само с 8 на сто", посочи Иванов, цитиран от изданието Publics.bg.

Независимо че разчетите за цените са под заявените от "Софийска вода", концесионерът обяви, че ги приема. Граждански и потребителски организации обаче определиха поскъпването като непосилно, поискаха оставката на Иван Иванов и заплашиха с протести.

От комисията обаче обявиха, че новата цена ще повиши сметката за вода на четиричленно семейство в София с 3 до 5 лв. месечно според консумацията.

Все пак от КЕВР обещаха да разгледат всички мнения и възражения преди да се произнесат окончателно на 28 февруари. Тогава ще стане ясно дали комисията ще потвърди сегашните си изчисления за тарифите в следващите пет години или ще ги коригира.

Новите цени трябва да осигурят 194 млн. лв. инвестиции в мрежата до 2021 г. и да намали загубата на вода в столицата от сегашните близо 52 на сто до почти 38 процента.

Тази цел бе очертана като приоритетна от изпълнителният директор на концесионера Арно Валто. По думите му от 2011 г. "Софийска вода“ е намалила загубите с над 55 млн. куб. м, което се равнява на потреблението на град с 800 хил. жители. От 2017 до 2021 г. е планирано намалението на загубите с още 20 млн. куб. м.

Другата основна цел е подобряване на обслужването, посочи Валто и обяви намерението на компанията да създаде мобилен център за обслужване на по-отдалечените места в рамките на Столична община.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес