Фандъкова отново забрани Луковмарш в София

Фандъкова отново забрани Луковмарш в София

За втора година кметът на София Йорданка Фандъкова е забранила факелното шествие в памет ген. Христо Луков. Така нареченият Луковмарш се организира от Български национален съюз от 2003 г. и сега е насрочен за 16 февруари.

В четвъртък Фандъкова обясни, че е съгласувала само поставянето на цветя пред паметната плоча на ген. Луков, която се намира на ул. "Тракия". Тя обаче припомни, че миналогодишната ѝ забрана за провеждане на Луковмарш е била обжалвана и отменена от съда. Добави, че и тази година решението ѝ за забрана на шествието е обжалвано.

Кметът добави, че се надява организаторите да се съобразят с нареждането на местната власт и да не правят шествие.

Въпреки това в сайта, посветен на Луковмарш, като начален пункт са посочени пилоните на НДК, откъдето участниците в събитието трябва да стигнат до Паметника на незнайния войн и от там до къщата на ген. Луков.

Миналата година този традиционен маршрут беше променен и шествие от НДК до Паметника на незнайния войн нямаше.

Коментарът на Фандъкова дойде след призив на групата на БСП в общинския съвет да бъде "възпрепятстван този парад на омразата". Според социалистите шествието се организира от крайнодесни групировки.

Шествието предизвиква спорове заради нееднозначната оценка за историческата роля на ген. Луков. През 1932 г. той е избран за лидер на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) – младежка патриотична организация, проявила симпатии към политиката на Германия и поради това обявена от комунистите за фашистка. Няма автентични документи, че е бил настроен антиеврейски, но са запазени думите му пред легионерите: "България има свой път и ние ще се ръководим само от нашите интереси".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?