Фандъкова оттегли “неубедителния” кандидат за кмет на “Триадица”

Столичният кмет Йорданка Фандъкова оттегли “неубедителната” кандидатура на Николай Желев за кмет на район “Триадица”. Той беше предложен от местната партийна организация на ГЕРБ след като мястото се освободи.

 

До тази развръзка се стигна след като столичния кмет научила от медиите, че Николай Желев е отказал да изпълни заръката на премиера за равнис по неговата заплата. До неотдавна Желев беше член на комисията за конфискация на имуществото като според Тодор Коларов, който за кратко беше шеф на комисията, Желев отказал да си намали заплатата от 5000 лв. месечно, която получавал по времето на управлението на Стоян Кушлев.

 

След като научих за случая поисках обяснения от Николай Желев и той не беше убедителен, затова оттеглих кандидатурата му, обясни Йорданка Фандъкова.

 

Така район “Триадица” ще продължи да се управлява от изпълняващ длъжността кмет. До тази ситуация се стигна след като предишният кмет на района Стоян Начев подаде оставка по настояване на Фандъкова. Той беше хванат да кара автомобила си пил. Предшественикът на Начев - Евтим Евтимов, пък се разследва от прокуратурата заради неизгодни сделки, с които ощетил общината с над 2.2 млн. лв. И тримата са от ГЕРБ.

 

Цветомир Жеков е новият кмет на район “Изгрев”, реши Столичният общински съвет. Досега той беше зам.-кмет на район “Сердика”, а преди това е работил в общинските фирми “Егида” и “Столичен автотранспорт”, каза Николай Стойнев, зам.-председател на СОС от ГЕРБ. Жеков има дипломи за висше образование в областта на транспорта и публичната администрация от Бургаския свободен университет и Югозападния университет в Благоевград, допълни Стойнев.

 

Предишният кмет на “Изгрев” Димитър Димитров подаде оставка заради високи бонуси раздадени на себе си и приближени служители. В момента тече проверка на общинската администрация в “Изгрев” назначена от Фандъкова.

 

Общинските съветници от БСП не участваха в гласуването на новия кмет. Принципната ни позиция е, че изборът на районните кметове трябва да е става от народа, каза Желю Бойчев, председател на групата на БСП в СОС. Според него само с пряк избор на районни кметове ще се гарантира те да не бъдат анонимни и поведението им да не е морално укоримо.

 

В теорията и практиката има система проба – грешка, за да не са толкова чести е необходимо да има консултации между политическите сили при избора на районни кметове, каза Владимир Кисьов от СДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?