Фандъкова поиска държавна помощ за компенсиране на неприетите в градина деца

Общините няма как да се справят с изплащането на компенсации за неприетите в детска градина деца без помощ от държавата. Това коментира във вторник столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод предложението на депутата и бивш общински съветник от БСП Георги Кадиев родителите, чиито деца не са класирани в детските градини, да бъдат компенсирани. Той предлага те да получават 120 лева месечно, колкото е общинската субсидия за отглеждането на децата в градини. Така децата, за които не са осигурени места, нямало да бъдат дискриминирани.

 

Фандъкова обаче заяви, че Столичната община и лично тя влагат всеки възможен лев в строителството на детски градини.

 

“Хубаво е, когато станеш депутат да започнеш да даваш задачи на кметовете. Разбира се, че би било добре да се мисли за вариант за обезщетение за неприетите деца. Големият въпрос обаче е откъде ще се намерят средства“, коментира Фандъкова.

 

Според нея има три варианта за осигуряването на средствата. Първият и най-лесен начин, според нея, е да се увеличат данъците и от там приходите. “Това обаче не е моята политика“, коментира кметът. По думите ѝ вторият вариант е да се спре строителството на детски градини и да се започне изплащането на обезщетения. Според нея обаче по-важно е проблемът да се решава дългосрочно. Третият вариант, който според Фандъкова е най-разумен, е участието на държавата. “Без това няма как големите градове да се справят,“, посочи тя.

 

Според изчисленията на Кадиев за осигуряването на компенсациите ще са необходими допълнително 12 млн. лева годишно за около 10 000 деца, като тези пари били по-малко от неизразходваните средства в бюджетите на общините.

 

Фандъкова съобщи във вторник, че от следващата седмица в София започва строителството на четири нови детски градини. Две от новите градини ще бъдат в "Красно село", където недостигът на места е най-сериозен. Ще се строи още в районите "Оборище" и "Надежда", Тя посочи, че продължава изграждането на детска градина в "Дружба", скоро ще бъде готово новото детско заведение в "Лозенец". Столичният кмет очаква до края на годината завършването на 8 от 17-те градини, които се планира да бъдат построени до декември 2013 г.

Споделяне

Още от България