mediapool.bg Ти си това, което четеш

Фандъкова поиска депутатската фирма да върне парите за спирките

Открити са сериозни пропуски при изпълнението на навесите
15:58 | 30 юни 2016 | 1 коментар

Снимка: БГНЕС

Прекратяване на договора и връщането на 236 730 лв. за направата на 60 спирки на градския транспорт от фирма на съпруга на бившата депутатка от ГЕРБ Ирена Коцева, поиска столичният кмет Йорданка Фандъкова в четвъртък.

Тя мотивира решението си с факта, че са открити сериозни пропуски при изпълнението на част от спирките.

"От техническата експертиза стана ясно, че има сериозни несъответствия между изпълнението и заложените технически параметри в договора и изискванията на Центъра за градска мобилност", каза Фандъкова.

Ако изпълнителите не се съгласят на това, ще заведем дело, за да може да се претендира цялата сума, което договорът напълно позволява, уточни тя.

"Най-големите изисквания от страна на хората са по отношение на качеството и нито един служител или фирма не може да си позволява с лека ръка да нарушава изискванията. Затова поисках да бъде освободен от длъжност и председателят на комисията, която е приемала тези 60 спирки, защото това е пропусната възможност да се претендира пред изпълнителите", каза още Фандъкова.

Скандалът с "депутатския" търг избухна през април и по нареждане на премиера Бойко Борисов депутатката Ирена Коцева моментално напусна парламента. Оставки подадоха и зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, както и целият директорски борд на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

В момента тече конкурс за избор на ново тричленно ръководство. От старите петима директори единствено журналистът Свилен Кръстев участва в новия конкурс. Неофициално се говори, че именно той ще е новият изпълнителен директор на ЦГМ.

Сметната палата е започнала проверка на работата на ЦГМ. Тя ще продължи до края на годината и ще обхване дейността на дружеството от 1 януари 2014 до 30 юни 2016 г.

"Изпратих резултатите и от старата, и от новата проверка на Държавната финансова инспекция, така че проверката от Финансовата инспекция също започва. Ще се работи паралелно", обясни кметът. От първата проверка на община, не се разбра нищо конкретно. Тя откри едва три нарушения в обществените поръчки на ЦГМ от януари 2015 до април 2016 г.

БСП настоява проверките в ЦГМ да бъдат представени публично.

Още по темата
Още от Бизнес