Фандъкова предлага държавата или общината да купят къщата на Яворов

Фандъкова предлага държавата или общината да купят къщата на Яворов

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага държавата или общината да купят къщата на поета Пейо Яворов. Това намерение тя съобщи в профила си в социалните мрежи, след като стана ясно, че частен съдебен изпълнител е обявил паметника на културата на търг.

Държавата или общината ще трябва да платят 1 628 758 лв., ако се реши къщата да стане публична собственост. В момента паметникът на културата е частна собственост, а държавата от години мисли варианти как да я придобие.

Причината къщата на Яворов да излезе на търг е задължения на сегашния собственик, припомня БНР.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е разговаряла с премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов за придобиването на имота. През юли обаче министър Банов изключи възможността имотът да бъде заменен с друг, защото на къщата са направени множество ипотеки.

Според Фандъкова къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията си на музей на един от най-великите български поети. От 1963 г. къщата е музей. Наскоро сградата претърпя и спешен ремонт, за да може да се включи в инициативата "Нощ на музеите".

Търгът трябва да приключи на 16 ноември. Дотогава и сегашният собственик може да си плати дълговете.

Споделяне

Още по темата

Още от България