Фандъкова предлага еднакви договори с всички лични лекари в ДКЦ-тата

Фандъкова предлага еднакви договори с всички лични лекари в ДКЦ-тата

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага приемането на  уеднаквен рамков договор, който да се сключва с личните лекари, работещи в помещения на Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ). Предложението ще влезе в доклад за управлението на ДКЦ-тата, който предстои да бъде внесен в Столичният общински съвет, съобщи БТА в неделя.

Идеята е чрез тези договори да се уеднаквят наемите на личните лекари. В момента те са различни - от преференциалният представляващ една десета от пазарния наем до почти пазарни наеми, плащани на ДКЦ-ата под формата на обезщетение за ползваните помещения.

Предложението ще е наемът за всички да е една десет от пазарния наем, определен от лицензиран оценител. Освен това в договорите ще бъде записано и задължението на лекарите да плащат и съответните суми за консумативите и охраната, предоставяна им от ДКЦ.

Фандъкова предлага цялата собственост в сградите на ДКЦ, която в момента на много места е разделена на две - общинска и апортирана от общината в търговските дружества да премине в ДКЦ.

Кметът на София освен това иска да се обявят нови конкурси за управители на всички ДКЦ в столицата, а с избраните да бъдат подписани уеднаквени мениджърски договори. "Искам ДКЦ-тата да са силен търговски субект, със силен мениджмънт и отговорни управители, като общината ще наблегне на контрола по изпълнение на задълженията им", казва Фандъкова пред БТА

Тя е против създаването на нова структура за управление на общинското здравеопазване по подобие на ликвидирания Столичния медицински холдинг. Според нея контролът трябва да остане за дирекция "Здравеопазване", за да бъде децентрализирано управлението, мениджърите да могат да правят собствена политика, а на общината да остане контролът по изпълнение на задълженията им.

На личните лекари със задължения към ДКЦ-тата , ще бъде предложен погасителен план с разсрочване на плащанията. Тези задълженията варират от 2 до 5 хиляди лева. Докато някои лекари в момента плащат по 30 ст. наем на кв. метър, други плащат по пет лева на кв. метър.

Споделяне

Още от България