Фандъкова призова депутатите от София да защитят повече пари за града по плана за възстановяване

Фандъкова призова депутатите от София да защитят повече пари за града по плана за възстановяване

Столичният кмет Йорданка Фандъкова атакува служебното правителството заради намалените пари за София в преработения План за възстановяване и призова всички народни представители, избрани от София, "да направят всичко възможно" градът да получи допълнително финансиране. "Не знам каква е причината за тази битка, която се води от страна на министър Пеканов", коментира Фандъкова във вторник пред журналисти.

От седмица тя твърди, че служебното правителство воюва със столицата и това не се случва в нито една държава от ЕС. Като "битка" и "война" Фандъкова тълкува решението на кабинета да намали с 250 млн. лв. европейските пари за София по Плана за възстановяване, които щяха да се усвояват за ВиК и канализация. Многократно министърът за еврофондовете Атанас Пеканов отговори, че не става дума за битки, а се спазва новата визия на Брюксел - повече европари да отидат за по-малко развитите райони на страната.

Призивът

"Планът вече е в Народното събрание и се надявам всички депутати от София, без значение от коя политическа сила са, да направят всичко възможно да защитят софиянци, защото тези средства не са за Фандъкова или общината, а за хората в тези населени места", заяви Фандъкова пред репортери, докато правеше проверка на строителните дейности на пътя към Дивотинския манастир "Света Троица".

Индиректно тя влезе в целенасочен сблъсък с Пеканов.

"Той (Пеканов -б.а.) твърди, че София взима огромни средства, но от близо 13 млрд. лв. заложени в плана за възстановяване, средствата, които бяха заложени и защитени от нас в предишния вариант на плана, бяха 360 млн. лв. за метрото и 250 млн. лв. за канализация на 4 населени места. Вие и гражданите сами можете да сметнете какъв процент е това от тези 13 млрд. лв.", каза Фандъкова.

Проектът за метрото всъщност беше извънредно включен в Плана за възстановяване от кабинета "Борисов-3" след като Брюксел го отряза за финансиране от бъдещата европрограма "Транспортна свързаност".

"Финансирането на проекта за разширяване на софийското метро по Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) се оказва проблематично, поради изискванията за балансирано развитие на регионите и се налага да бъде осъществено с друг инструмент", посочиха в края на януари от Министерство на транспорта в отговор на запитване на Mediapool. С други думи, поредното наливане на стотици милиони в подземната железница на столицата не се приема от Брюксел, защото отново ще даде възможност на най-големия и развития град в България да усвои значителни евросредства за сметка на изоставащите други райони в страната.

Столичният кмет продължи във вторник да обяснява, че по-голямата част от финансирането на проекта за метрото ще го осигури София, а не ЕК.

Пълна или празна е чашата

"Успях да защитя средствата за метрото. Те са по-малко от 50% от общо необходимите, за останалите - ние сме поели ангажимент да осигурим. Така че не отговаря на истината и това твърдения - че София разчита само на европейски средства", каза тя. Още на 22 юли Фандъкова посочи, че 360 млн. лв. за метрото в плана за възстановяване и устойчивост осигуряват само 47% от стойността на проекта, а останалите над 400 млн. лв. трябва да бъдат осигурени от държавата и общината. Любопитен детайл е обаче, че това финансиране бе заложено в този си вид още от бившия вицепремиер Томислав Дончев и не е променяно от служебното правителство.

Фандъкова твърди, че е получила подкрепа за този проект и от редица кметове от Югозападна България, защото важно било да се развива регионът.

"Важно е да се развиват всички общини, за да се развива и регионът. София има интерес да се развиват и другите градове. В същото време столицата е двигател на икономиката, тук се произвежда над 40% от брутния вътрешен продукт на страната. Като физически лица софиянци плащат над 40% от данъците, а като юридически - над 50%. Затова смятам, че този спор е нездравословен и тази битка не е нужна. Говорим за 1/4 от българските граждани. Правителство и община трябва да работят заедно", каза Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България