Фандъкова призова столичани да променят навиците си

БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова гражданите на София да променят своите навици, защото за опазването на чистотата на въздуха може да допринесе всеки. През последните четири дни столицата страда от изключително мръсен въздух, но кметицата така и не приложи мярката "зелен билет", която позволява на гражданите да ползват градския транспорт за целия ден срещу 1 лев.

Пред Нова телевизия Фандъкова настоя, че хората трябва да ползват градския транспорт. "Да постигнем съгласие в цялото общество замърсяващите автомобили да плащат повече", каза тя.

В отговор на коментар на водещите, че не всеки има възможност да си купи по-скъп автомобил, кметът на София обясни: "Като не мога да използвам по-чиста кола, ще ползвам градския транспорт".

"Критикуват ме, че не правим по-смели стъпки, а като направим малка стъпка, казват: "Не не сега, не е справедливо," каза Фандъкова и напомни, че "градът се задъхва от автомобили".

Столичната община от години е критикувана, че не прави реформа на градския транспорт. Под "реформа" кметството разбира преди всичко подмяна на превозните средства, но не и въвеждане на интелигентни системи за плащане и използване на транспорт, нови схеми и по-удобни разписания.

В последните години строежът на нови велоалеи в града е също в застой. При реконструирането и ремонт на улиците велоалеи не се изграждат, а движението е насочено изцяло към поощряване на автомобилния трафик.

Във вторник вечерта е имало проверка във всичките 900 жилища от т.нар. виетнамски общежития, където живеят роми. Те са обвинявани, че горят всякакъв боклук, за да се отопляват през зимата, и допринасят много за замърсяването на въздуха. Факдъкова обясни, че са съставени 8 акта за горене на дограми и стари мебели.

Кметицата уточни, че общината среща трудности да убеди хората, които се отопляват по този начин, да преминат към нормално гориво. Експертите обикаляли от семейство на семейство, за да разясняват необходимостта от включване в програмите на общината. За да се разсеят опасенията, че качественото отопление ще е по-скъпо, преходът ще бъде обвързан с достъпа до социални помощи, каза Фандъкова.

Тя изрази благодарност към депутатите от ГЕРБ, които предложиха криминализиране на горенето на отпадъци. Идеята за нея била на инициативния комитет за чист въздух в "Красна поляна".

"Непопулярна мярка е, а всички политически сили бягат от тях", каза Фандъкова и изрази надежда, че промяната ще предизвика респект.

Споделяне

Още по темата

Още от България