Фандъкова пробва неуспешно да прехвърли скандала с детските градини на опозицията

Фандъкова пробва неуспешно да прехвърли скандала с детските градини на опозицията

Скандалът с недостигащите над 10 000 места в детски градини в София се разгорещи, след като кметът Йорданка Фандъкова се опита да прехвърли вината на районни кметове от "Демократична България" и от БСП. Тя направи това в отговор на критиките от страна на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, "Спаси София" и общинските съветници от БСП, които ѝ поискаха оставката.

В четвъртък Фандъкова спретна изненадваща проверка на строителство на детска градина в кв. "Кръстова вада" и заяви, че то се бави значително от кмета на район "Лозенец" Константин Павлов. По-късно обаче стана ясно, че градината е трябвало да бъде завършена година преди встъпването му в длъжност и забавянето се дължи на предшественика му от ГЕРБ.

Проверката

По време на проверката Фандъкова бе придружавана от зам.-кмета по строителството Ангел Джоргов. Тя огледа строителството отвън и се възмути пред журналистите, че закъснението е 1 година след удължени вече срокове и така 150 деца оставали без градина. Фандъкова подчерта, че кметът на района Константин Павлов е от "Демократична България", а формацията управлявала "една трета от София".

След това тя изреди наборъзо и други примери за закъснения в строежа на детски градини, които все се оказаха на опозиционни кметове. Посочен бе район "Триадица" , отново с кмет от ДБ - Димитър Божилов, в район "Красно село" с бивш кмет на ДБ - Росина Станиславова и в район "Изгрев" с кмет д-р Делян Георгиев от БСП.

"Дойдохме не за първи път на внезапна проверка и виждаме, че има един работник, няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация и виждате в каква ситуация е тази детска градина", каза Фандъкова пред тв камери. Тя подчерта, че става въпрос за гъсто населен район, а след това продължи атаката към районния кмет:

"Пет месеца се правят сметки, 3 месеца се подписва анекс. Осигурихме допълнително финансиране от близо 600 000 лв. Първоначалната стойност бе 3 млн. лв. Всички средства са осигурени, но както виждате и до ден днешен детската градина не е готова. Това са 150 деца, които чакат да бъдат приети".

Фандъкова директно се обърна и към лидерите на "Демократична България". "Вместо Иво Мирчев и Христо Иванов да се снимат вчера пред общината и да ми задават въпроси не е лошо да дойдат да се снимат тук и да зададат въпроси и на техния кмет, защото това не е единственият случай", заяви тя.

После Фандъкова с охота разказа, че в район "Триадица" - "едно клубче, което трябва да приеме 50 деца в яслена възраст , повече от половин година не може да започне да се ремонтира". В "Красно село" повече от половин година не могло дори да започне проектиране на детска градина.

Обвинанията продължиха с детска градина в район "Изгрев", където по думите ѝ три месеца не може да се издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация при готова детска градина.

В същото време на заседание на Общинския съвет представителката на ГЕРБ Малина Едрева директно поиска оставката на Константин Павлов.

Какво пропусна да спомене Фандъкова

"Демократична България" мигновено излезе с позиция, от която стана ясно, че въпросната детска градина в "Кръстова вада" е трябвало да бъде завършена през 2018 г., а Павлов поема поста от 2019-а година.

"Г-жа Фандъкова посочи "нереализирани" 100-тина нови места в "Кръстова вада", но пропусна да спомене факта, че нейната администрация не може да осигури място за 100 пъти повече деца - тази година в София те са над 10 500. И това се повтаря всяка година. Пропусна да спомене и факта, че първият срок за завършване на детскатата градина е бил през 2018 г. - една година, преди Константин Павлов да бъде избран за районен кмет", посочиха от "Демократична България".

Освен това проектът за въпросната детска градина е от 2015 г., обжалван до 2017 г., започнат през 2018 г. и спрян за 250 дни между средата на 2018 и началото на 2019 г. - "време, в което районът се управлява именно от ГЕРБ". Същата хронология представи и Константин Павлов във фейсбук страницата си.

Помещенията днес вече са напълно завършени, на двора са изградени детските площадки, има озеленяване, а днес предстои да бъде монтирана и платформа за хора с увреждания, поясниха от ДБ.

Опитът на кмета Фандъкова да отклони вниманието с несъществуващ проблем с тази детска градина за бягство от отговор на въпроса за оставката ѝ, заявиха от ДБ

"Оставка, която ние поискахме е заради провала с обновената система за прием в детските градини, която се оказа не удобство, а препятствие пред няколко хиляди родители. Оставка, която поискахме и защото за 10 000 деца и тази година не се намери място в общинските заведения и това вече е хронично състояние", уточниха от формацията.

От район "Триадица" посочиха пред Mediapool, че след процедура по ЗОП ремонтът в малката зала "Триадица"(наречена от Фандъкова - "клубче") в жк. "Гоце Делчев" вече е започнал. Помещението ще побере две яслени групи. Избран е и изпълнител за изграждането на чисто нова детска градина в кв."Стрелбище", с когото е сключен договор.

Кметът на "Красно село" Росина Станиславова не отговори на мобилния си телефон. От БСП София призоваха Фандъкова да поеме отговорност за провала с детските градини.

"Ние, общинските съветници от БСП, настояваме Столична община незабавно да предприеме необходимите действия, още от тази година, от септември, да компенсира финансово родителите, за чиито деца няма места в общинските детски ясли, по аналогия на приетото от Народното събрание решение за компенсации на родителите на неприетите деца в детска градина", заяви Калоян Паргов.

Въпросът с оставката

В четвъртък Фандъкова бе попитана дали няма да подаде оставка заради провала с детските градини..

"Моята отговорност я нося всеки ден, защото всички родители ми пишат на мен. Мен ме боли за всяко едно семейство, чието дете не може да отиде на детска градина, защото аз съм майка и съм баба и много добре разбирам какво означава това за семейството", коментира Фандъкова и призова всички да работят ефективно.

Столичният кмет се зарече, че занапред новите детски градини няма да се строят с обществени поръчки от районниге кметове, а затова щял да отговаря екипа на зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?