Фандъкова се закани да изземе лифтовете на Витоша, ако не бъдат оправени

Фандъкова и Герджиков коментираха състоянието на ски лифтовете на Витоша, сн. БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи в сряда, че е възложила на главния архитект Здравко Здравков и на Дирекция "Контрол на строителството" да изследват състоянието на спрените лифтове на Витоша и да издадат предписания на собственика им "Витоша Ски" за възстановяването или събарянето на съоръженията за негова сметка, според състоянието им. Ако собственикът им не изпълни нарежданията, "тогава общината ще си влезе в правото и ролята да се погрижи за това, което вече няма да е собственост на приватизаторите", каза Фандъкова по време на пресконференция за обявяването на София за постоянна европейска столица на спорта, цитирана от агенция "Фокус".

От думите ѝ не става ясно кога ще приключи проверката на състоянието на неработещите от години лифтове на Витоша, но от "Витоша Ски" заявиха пред Mediapool, че не са запознати с извършването на такава инспекция, която трябва да се извърши съвместно с тях. Фандъкова не посочва и какви правни лостове може да използва общината, за да влезе във владение на продадените от самата нея ски съоръжения. 

Сагата с ремонта на спрените лифтове на Витоша се точи от години, като собственикът на съоръженията твърди, че не може да ги ремонтира заради законови пречки, свързани с изискване за смяна на предназначението на земята, върху която са стъпките на съоръженията, което пък е невъзможно заради това, че попадат в защитената територия на природния парк "Витоша". През февруари 2018 г. вицепремиерът Валери Симеонов внесе в парламента https://www.mediapool.bg/pada-zakonova-spirachka-pred-novite-ski-stroezhi-news275376.html поправки в Закона за горите, които улесняват ски строежите, но след скандал те бяха оттеглени. Предвиждаше се също така промяна на сегашния план за управление на парка, независимо че проект на нов план стои на трупчета от години. Това трябваше да стане начина, по който правителството прокара ски строежи в парк "Пирин", но съдът отмени това решение на кабинета и сега се чака разглеждане на казуса от петчленен състав на Върховния административен съд.

Председателят на Столичният общински съвет Елен Герджиков коментира, че "очевидно има някакви обективни и субективни фактори, които пречат на собственика да обнови съоръженията". "Той се оправдава със законови процедури, с противоречия с НПО-та и екологични организации. Ние проведохме много разговори с тях, но за съжаление дотук са ни възможностите“, каза още шефът на столичните общинари.

"Оттук насетне трябва да се мисли за съвсем нови решения, ако не се реши въпроса със съществуващите съоръжения. Има идея за изменение на плана за управлението на Витоша. Едно такова изменение, което да позволи единствено и само реконструкцията на тези лифтови съоръжения в рамките на техните трасета без разширяване и изграждане на нови съоръжения би могло да стане, но трябва да се мине съответната процедура през МС и най-вече през МОСВ. На всички ни е ясно, че лифтовите съоръжения във Витоша са в окаяно състояние и трябва да се обновят“, допълни Герджиков.

За лифтовете на "Витоша Ски" не е ясно кога ще приключи драмата, но Фандъкова каза, че очаква до края на годината да заработи ски-влекът "Заека", за който има идея да се прехвърли от спортното министерство на Столичната община за стопанисване.

Кметицата съобщи още, че до 18 септември ще се приемат оферти за доставка на автобуси, които ще обслужват линиите от София до Витоша. Ако няма обжалвания на обществената поръчка, още тази зима към планината може да започнат да пътуват автобуси, произведени след 2010 г, нископодови и отговарящи на екоизискванията.
Фандъкова коментира и проблемите пред изграждането на системата за отдаване под наем на велосипеди в града, като посочи, че има интереси, които непрекъснато подбуждат обжалвания по поръчката.

"Преди 2-3 години беше обявена процедурата за изграждане на системата от градски велосипеди. Беше проведен конкурсът и след това много дълги обжалвания ни забавиха с години. Затова аз вече обявих, че нямам много надежда в тези процедури, защото очевидно има някакви интереси, които непрекъснато подбуждат всякакви спорове и обжалвания. Работим по друг вариант към момента, в който Общината ще има възможност да изгражда такава система. Надявам се, че ще можем да интегрираме в общата система на градски велосипеди и електрически такива“, посочи Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България