Фандъкова се закани да забрани концертите пред "Св. Ал. Невски“

Кметът на София Йорданка Фандъкова се закани в четвъртък да забрани концертите пред храм-паметника "Св. Александър Невски“. Повод за крайната мярка стана концертът в сряда вечерта "20 години Пайнер“, срещу който имало оплаквания от живеещите наблизо и който е продължил по-дълго от заявеното.

"Пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски" трябва да се използва само за църковни и значими национални прояви, то е знаково за града и следва да сме внимателни какво става там“, коментира пред репортери Фандъкова.

По думите ѝ и Министерският съвет преди известно време е заявил своето мнение, че трябва да се ограничава броят на проявите, които са свързани със затварянето на движението за превозни средства през възлови места в столицата.

Площад "Княз Александър Първи" пред Националната галерия, където традиционно се провежда новогодишното тържество, е по-широк и по-отдалечен от жилищни сгради, смята Фандъкова. Според нея мястото на концерти като този от снощи е и пред НДК, а по-малките прояви можели да се провеждат и на лятната естрада в Борисовата градина.

На въпрос дали ограничението ще важи за митингите и шествията, които традиционно се провеждат на и около пл. "Св. Александър Невски", столичният кмет посочи, че те са по Закона за митинги, шествия и събрания на гражданите и са на съгласувателен режим, а за концертите разрешенията се дават от общината.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?