Фандъкова се закани със санкции за калпавия ремонт на НДК

Йорданка Фандъкова инспектира ремонта на пространството около НДК. БГНЕС

Ще има санкции за изпълнителите на ремонта на парка на НДК, обеща кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. "Предстои да уточним какви ще бъдат те”, заяви Фандъкова в неделя пред БНТ.

На фона на общественото недоволство за скъпия, но калпав ремонт на пространството около НДК, кметът на София посочи, че цените за фирмите се определят с ясни прозрачни конкурси по Закона за обществените поръчки.”В по-голямата си част винаги съм доволна от това, че обществените поръчки се обжалват в съда и всъщност съдът решава кой е крив, кой е прав. Това означава потвърждение, намиране на проблем, който след това да бъде поправен. Всичко се прави от комисии, ясно е, че не ги правя лично аз тези поръчки”, подчерта Фандъкова.

Тя отбеляза, че се спекулира много за цената и посочи, че тя може да се провери по план сметките. "Санкциите, които залагаме за фирмите, са много големи. Когато се работи, разбира се, че има проблеми. Връщаме фирмите да отстранят забележките, след приемането на обекта има 5 години гаранция, в който срок те отстраняват всичко за своя сметка. При това връщане се получава забавяне, а за това санкциите са огромни”, изтъкна Йорданка Фандъкова.


Във връзка с изчистеното парче от Берлинската стена, което се намира в парка при НДК, от служители на Столична община, Фандъкова обясни, че тази самоинициатива на служителите е недопустима. "Слава Богу, в Музея за история на София имаме реставратори и добри професионалисти, които веднага се ангажираха постепенно да го възстановят. Те ще почистят мястото внимателно по правилата на реставрацията, за да имаме този паметник, във вида, в който е получен”, допълни Фандъкова.

Столичният булевард "Черни връх" ще бъде разширен, съобщи още Йорданка Фандъкова в отговорна въпрос от зрител дали не е по-удачно движението по натоварения път да става еднопосочно - сутрин към центъра, вечер - към околовръстното.


"В плановете ми е "Черни връх" да стане четирилентов", посочи тя, без да уточни срокове и цена на обществената поръчка. По думите ѝ разширението ще стане по цялата дължина, до Южната дъга на околовръстното шосе.


На последното заседание на общинската транспортна комисия съветникът от Реформаторския блок Прошко Прошков ("Движение България на гражданите"), който е бивш кмет на район "Лозенец" и жител на квартала, съобщи, че ситуацията с предвижването се е влошила. По думите му местата за паркиране са малко и много от шофьорите спират на неправилни места, което затруднява излизането с автомобил от квартала, както и предвиждането по основната артерия бул. "Черни връх".


Част от "Лозенец" е свързан и с метрото, като през 2016 г. предстои да се открие и станцията до кв. "Хладилника" точно по бул. "Черни връх".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес