Фандъкова ще води листата в София, Манолова обеща услуги с клик, а не в плик

ГЕРБ се отказа от три знакови фигури в Столичния общински съвет

Фандъкова ще води листата в София, Манолова обеща услуги с клик, а не в плик

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще бъде водачът на листата на ГЕРБ в София, стана ясно в понеделник. Управляващите се явяват на изборите заедно със СДС. Втори в листата е проф. Иво Петров. На трето място ГЕРБ са сложили досегашният председател на общинския съвет Елен Герджиков. На четвърто място е Малина Едрева.

В листата влизат още шефът на ЦГМ Христиан Петров, някогашният началник на "Пазари-Изток" Радослав Влахов, който бе и в управлението на АПИ, както и Прошко Прошков и Стефан Марков, които бяха част от "Движение България на Гражданите. Кандидат за общински съветник е и радиоводещият Симеон Колев. На избираеми места в листата са двама представители на СДС - Антон Койчев и Борислав Бориславов. В нея влиза и бившият зам.-министър на образованието Диян Стаматов. Извън кандидатите остават три емблематични фигури на ГЕРБ в София - бившият председател на общинския съвет Андрей Иванов, както и дългогодишните съветници - Орлин Иванов и Орлин Алексиев.

Освен тях доста от настоящите съветници на ГЕРБ в София са изпаднали от листата или са на задни и неизбираеми позиции за сметка на т. нар. гражданска квота."Освежаването" на кандидатите за съветници предизвика напрежение и недоволство в партията в последните седмици. Часове преди ГЕРБ да обявят водачите на листата си основният конкурент на Фаандъкова за кметското място – Мая Манолова – излезе с програма за управлението на София. Тя обеша три нови трасета на метрото и пет трамвайни. Другата ѝ заявка бе по-добро административно обслужване и възможност за електронно следене на преписки.

Задкулисие и прозрачност

Обявяването на листата и приоритетите не мина без обичайното политическо заяждане. Едрева, която и в момента е общински съветник, разкритикува Манолова, че е била част от задкулисието.

"Лицето всъщност, което познаваме от времето в което беше много ясно в задкулисието, днес виждаме, че е основният оратор за прозрачност в Столична община. Едно нещо трябва да е ясно – СДС и ПП ГЕРБ имат свой кандидат за кмет и ние носим отговорност за това. Задкулисието не е присъщо за нас", заяви тя.

Преди няколко дни Манолова заяви, че общината е обявила скъпи обществени поръчки – за купуване на електорбуси и зарядна станция за около 80 млн. лв. - малко преди изборите и попита защо се прави това. Фандъкова отговори, че ако търговете не се проведат, общината ще изгуби договорени европейски средства.

Планът „Манолова“

Манолова обяви план с пет „стълба“ и общо 340 мерки. Сред основните направления, по които бившият омбудсман обещава да работи са, прозрачност, електронно управление, чистота, както и край на презастрояването.

Според Манолова най-скъпата услуга в София е сметосъбирането. За него се харчат годишно по 170 млн. лв., но градът не е чист.

"Доволни ли са гражданите? Някой попита ли ги? Не! Столична община обяви предизборно обществена поръчка за 500 млн. лв. за следващите 5 години. И както се видя - ще чистят същите фирми, които чистиха и досега. Така че трябва да съобразим програмата си с този факт", каза тя.

Край на висенето по опашки е друго предизборно обещания. Според Манолова гражданите ще бъдат обслужвани на едно гише и всеки ще има възможност да провери къде се намира преписката му и кой чиновник я бави. Това канидатът определи като стремеж към услуги с клик, а не в плик.

В дните със завишено замърсяване на въздуха в София ще има безплатен градски транспорт, обеща още Мая Манолова. Тя определи идеята си като "бял билет" и напомни, че за последните четири години общината е пускала евтин транспорт само два пъти.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019