КЗК се сети да глобява “Топлофикация-София“ за злоупотреба с монопол

Фандъкова ще връща доверието в столичното парно, съсипвайки го финансово

СОС ще гласува отпадане на лихвите до изравнителните сметки и самоотчет на топломерите

Йорданка Фандъкова, Сн: БГНЕС

В условията на продължаващите протести срещу енергийните монополи и искания за анулиране на сметки за ток и парно, довели до оставките на правителството и енергийния регулатор, столичният кмет Йорданка Фандъкова излезе в понеделник с предложения за изход от проблемите на софиянци с високите сметки за парно. За потребителите те със сигурност изглеждат приемливи, но ще утежнят и без това лошото финансово състояние на “Топлофикация-София“ и при това положение дори е възможно парното да спре да функционира, което от своя страна подлага на изпитание цялата енергийна система. Държавата в лицето на Комисията за защита на конкуренцията пък се сети едва сега да глоби столичното парно за това, че злоупотребявало с монополното си положение и възпрепятствало свой конкурент на пазара на топлинното счетоводство.

Против прогнозните сметки

Фандъкова за пореден път се обяви срещу плащането на прогнозни месечни сметки за топлинна енергия, които в момента се изготвят на база на потреблението на абонатите за предходния отоплителен сезон и след спирането на парното се отчита реалната консумация и плащанията се изравняват. Според кметът това не е справедливо и затова тя ще предложи на Столичния общински съвет в четвъртък да вземе решение “Топлофикация-София“ да не начислява лихви, ако абонатите не плащат месечните си прогнозни сметки, а направят това с изравнителната си сметка.

По думите на кмета с това нейно предложение са се съгласили всички политически партии в общинския съвет.

На практика това означава, че докато не получиш изравнителната сметка, може да не плащаш на “Топлофикация София”, ако решиш, но след като я получиш ще трябва да платиш всичко накуп без лихви, обясни Фандъкова. Според нея това няма да доведе до масово неплащане на сметките за парно, защото ще се натрупа огромна сметка, която ще трябва да се погаси наведнъж. Целта ни е по този начин да възстановим доверието в “Топлофикация София”, смята Фандъкова.

Възможен фалит на столичното парно

Ако обаче хората все пак решат масово да не си плащат сметките до получаването на изравнителната, това ще утежни значително финансовото състояние на общинското дружество, което и без това трудно си събира вземанията от клиентите и има дългове за над 160 млн. лв. към доставчика “Булгаргаз“. Така столичното парно може да не успява да събира достатъчно приходи, за да си плаща газовите доставки и снабдителят да врътне кранчето. Така 2000 мегавата ще бъдат изключени от енергийната система и столичани ще трябва да минават на електроенергия, което ще се отрази на системата, а и на джоба на потребителите.

Столичният кмет посочи три начина за премахването на прогнозните сметки. Единият е дистанционно отчитане на уредите. Това обаче означава, домакинствата да подменят топломерите си с радиоуреди, което допълнително ще ги натовари финансово. Около 32-35 лв. струва един радиотопломер с дистанционно отчитане, а такъв водомер е около 76 лв. Другият вариант е ежемесечно отчитане, което също не е удобно за гражданите, тъй като в определен ден трябва да си останат вкъщи, а това също ще им струва допълнителни пари. В момента отчитането на уред струва около 4 лв., но се плаща веднъж в годината.

Самоотчет на абонатите

За това Фандъкова предлага трети компромисен вариант – домакинствата сами да отчитат уредите си. Това може да стане, като упълномощено лице от общото събрание на етажната собственост мине и засече топломерите, а след това подаде данните на топлинния счетоводител. За целта топлинните счетоводители ще трябва да обучат хората как да го правят. Задължителният контрол два пъти годишно за отчитане на уредите от страна на топлинния счетоводител остава, обясни идеята си Фандъкова.

Друго предложение на Фандъкова е въвеждането на таван на процента на сградната инсталация, включвана в сметката за парно. Според столичния кмет е недопустимо 60-70% от сметката за потребената топлоенергия да се дължат на сградната инсталация и затова трябва да има ограничение.

За тези мерки обаче ще е необходимо промяна в наредбата за топлоснабдяването от страна на икономическото министерство, а това не може да стане докато няма правителство. Затова столичния кмет не се ангажира със срок кога може да се направи. Тя обеща единствено премахването на лихвите върху прогнозните сметки, което можело да стане само с решение на общинския съвет.

Търси се още техническо решение за изолиране на топлоподаването, така че който декларира отказа си от парно да не плаща нищо, каза Фандъкова. В момента хората, които са си махнали радиаторите, трябва да плащат за сградната инсталация.

Популизъм в действие

Срещу популиски мерки за неплащане на “Топлофикация” се обяви Цвета Наньова, програмен мениджър на София по програмата за енергийно обновление на домовете. Упражняването на индивидуални права не може да бъде за сметка на околните, каза Наньова. Това е все едно някой да се откаже, че ще ползва вода или канализация и да му се разреши. Когато човек си купува централно топлофицирано жилище го прави с ясното съзнание, че ще трябва да плаща и сметка за парно. Ако не иска да плаща, просто трябва да си купи жилище, което не е е с централно топлоснабдяване.

Столичното общинско дружество се оказа под обстрела и на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която му наложи глоба от 338 094 лв. заради злоупотреба с господстващо положение. От “Топлофикация-София“ определиха глобата като “неправилна и необоснована“ и заявиха, че ще я обжалват пред Върховния административен съд.

Спиране на конкуренцията

От антимонополния орган съобщиха в понеделник, че санкционират “Топлофикация София” за това, че е попречила на топлинен счетоводител да навлезе на пазара за дялово разпределение на топлинна енергия. Общинската фирма се е възползвала от това, че едновременно е производител и доставчик на енергията, но и има фирма за отчитане на топломерите. Така дружеството може да пречи на конкуренцията на пазара, което е и станало, оплакали са се от фирмата “ПМУ Инженеринг” ООД.

Извършено от КЗК проучване е показало, че столичното парно в продължение на три месеца е отказвало на “ПМУ Инженеринг“ да сключи договор за извършване на услугата топлинно счетоводство. В същото време “Топлофикация София“ е предприела действия за привличане на клиентите на своя конкурент и за придобиване на права за работа със съответния модел уреди.

Прилагайки в сметките за парно писма с информация как абонатите да ползват техните услуги за дялово разпределение, общинската фирма не ги информира, че е необходимо да сменят уредите си “Минол Местехник“, които единствено “ПМУ Инженеринг” ООД може да отчита, с нови - “Сименс“ или “Сенсус“, в случай, че хората предпочетат “Топлофикация София“ за изравнява сметките им.

От дружеството обявиха, че в 14-дневен срок ще обжалват санкцията пред Върховния административен съд глобата, тъй като тя не била правилна и обоснована, а размерът ѝ не бил определен коректно според приходите от дялово разпределение на топлинна енергия през 2011 г. От КЗК твърдят, че глобата е съобразена с постъпленията в дружеството за дялово разпределение на “Топлофикация-София“.

Столичното парно отрича да е забавила навлизането на свой конкурент на пазара на дяловото разпределение, а била действала “изцяло в защита на своите клиенти“. Дружеството посочва още, че в нормативната база не е изрично посочен краен срок за сключване на договор с топлинен счетоводител.

Освен това “ПМУ Инженеринг” била оттеглила претенциите си към общинската фирма и била е заявила желание за спиране на жалбата си, но КЗК не се съобразила с това и се била самосезирала по казуса, обясняват от “Топлофикация София“ своето виждане по случая.

Дружеството напомни на клиентите си, че глобата няма да бъде начислена в сметките им, тъй като те включват само потребената от тях топлоенергия според показанията на топломерите в абонатната станция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес