Фандъкова склони строители на детски градини да получат с 500 000 лв. по-малко

След преговори със строителите на сгради на детски градини средства за строителството им са намалени с половин милион лева, съобщи пред журналисти в четвъртък кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя присъства на откриването на новата сграда към ОДЗ 168 "Слънчогледи" в район "Слатина". Сградата е за три групи с общо 75 деца, в нея има басейн, музикален и физкултурен салон. В строителството и в обзавеждането им са вложени 1.160 млн. лева.

Фандъкова посочи, че общината е предвидила над 30 млн лв. за строителството на детски градини през тази година. През 2009-а са разкрити 61 групи за 1800 деца, а през тази предвиждаме разкриването на 75 нови групи за 2200 деца, добави кметът.

През тази година предстои разкриването на по 200 нови места в детски градини в "Люлин" и в "Младост", както и на 100 нови места в новострояща се детска градина в район "Триадица".

Намаляването на дължимите суми по договори с изпълнители беше лансирано от правителството на Бойко Борисов, а Фандъкова вече даде заявка, че възнамерява да следва подобна политика. Правителството обяви на фирмите, към които има задължения, че ще се издължава приоритетно само на онези, които се съгласят на 10% по-малки суми. Мотивът е, че сключените договори за поръчки били с много голяма печалба за фирмите.

Преди месец пък стана ясно, че Столичната община ще поиска от турската фирма "Кайъ" - строител на мола на бул. "Ситняково", да ремонтира езеро в Борисовата градина и част от парка в кв. "Гео Милев" със странните мотиви, че на строителя са наложени прекалено ниски глоби за извършените нарушения при изграждането на обекта.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?