Фандъкова: Следващата санкция за некачествен контрол на ремонтите е разваляне на договора

Кметицата призова гражданите сами да си съставят мнение дали нещо им харесва или не

Фандъкова: Следващата санкция за некачествен контрол на ремонтите е разваляне на договора

Наложената санкция на контролиращата ремонта на ул. "Граф Игнатиев" фирма е първа и последна. След нея следва разваляне на договора. Това каза в петък пред Нова телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова.

Глобата беше наложена по-рано, след сериозно обществено недоволство, както срещу естетическата страна на свършената работа, така и срещу качеството. В началото на скандала от Столична община поясниха, че ремонтът още не е приключен и на по-късен етап ще се вземат мерки, но в последствие дойде глобата и пренареждането на част от плочките на площада около църквата "Свети Седмочисленици".

Днес Фандъкова обяви, че наблюдаването на ремонтите в София под лупа от хората е нещо нормално, а връщането за доработване и отстраняване на лоша работа също е част от процеса. "Моята задача е да стане добре, но и да не платя нито лев за некачествено свършена работа", уточни кметът.

“Доказала съм, че съм абсолютно безкомпромисна към изпълнителите. Не ме интересува името на фирмата и е известно, че съм налагала най-големите глоби в страната”, каза още кметицата. Колкото до сроковете, всеки ден закъснение ще струва по 240 000 лева на изпълнителите на ремонта, като максималната санкция може да бъде в размер на 4 млн. лева.

По думите ѝ гражданските сигнали са полезни, но в протеста срещу качеството на ремонтите, с искане на нейната оставка, е имало политически активисти, които “са в кампания”. Тя упрекна и политиците, които сега протестирали, а в миналото довели София "до разруха". 

Йорданка Фандъкова призова, преди да се даде оценка за естетическата страна на ремонта на зоната около ул. "Граф Игнатиев", да се изчака целият проект да приключи, като никой не се изказва преди да е посетил мястото лично. “Нека гражданите не оставят на друг да им казва кое е хубаво и кое не, а да видят сами”, каза тя.

В отговор на въпрос кметът на София каза, че днес ще има среща с представители на Камарата на архитектите във връзка с архитектурния конкурс за визията на площад "Света Неделя". По него вече се стигна до спор между камарата и главния архитект на столицата, като Здравко Здравков ще присъства на днешната среща.

Фандъкова припомни, че веднъж критериите по него са променяни, с цел да се допусне по-широк кръг участници.

Според нея, при новата процедура нищо не пречи и на млади архитекутрни бюра да се явят, ако се обединят. Фандъкова все пак уточни, че идеята е да се включат и големи бюра от чужбина и затова информация за конкурса е пусната в най-престижните международни архитектурни сайтове.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?