Фандъкова вече не иска 50% от данъците на софиянци

Фандъкова вече не иска 50% от данъците на софиянци

Кметът на София Йорданка Фандъкова няма да настоява пред премиера Бойко Борисов за преотстъпването на 50% от данък общ доход (ДОД), плащан от софиянци. В отговор на въпрос на Mediapool в петък, тя заяви, че кметството "по-скоро" ще държи приоритетно да се разглеждат столичните инфраструктурни проекти, които ще бъдат финансирани с европейски средства.

Според Фандъкова отпускането на 50% от ДОД (около 500 млн. лева, бел.ред) дори може да бъде вредно за София, защото ще привлече много хора от други градове. По думите ѝ това може да предизвика и увеличаване на нивата на безработицата. "Знаете, че София поддържа най-ниските нива на безработица в страната", каза кметът.

По време на четирите години, които Борисов изкара на кметския стол в София, темата за ДОД бе основния повод за скандал с вече бившия премиер Сергей Станишев. Със значителна честота той повтаряше, че правителството "краде" от парите на софиянци. През това време правителство предоставяше около 250 млн. лева от този данък в бюджета на града. Борисов всяка година настояваше за още толкова пари или общо 50% от събирания данък.

След встъпването му като министър-председател, "кризата" стана основното оправдание, парите да не се дават на София. В петък Фандъкова заяви, че през 2010 година столицата ще получи около 24% от ДОД. Подобни нива бяха поддържани и през управлението на тройната коалиция.

Столичният кмет допълни още, че в момента правителство съфинансира множество важни за града инфраструктурни проекти, което е от особено значение по време на криза.

В отговор на въпрос на Mediapool Фандъкова съобщи още, че Столичната община води преговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за включване на нови обекти, които ще бъдат финансирани с парите на институцията. Договорът за кредит беше сключен през 2009 година. ЕИБ отпусна 44 млн. евро, а Столичната община се ангажира да намери още толкова пари за строителство на 5 кръстовища на две нива. Споразумението бе парафирано от Бойко Борисов.

Йорданка Фандъкова заяви, че вече такова кръстовище не е нужно на бул. “България“. Вместо него общината ще настоява за финансиране на разширяването на кръстовището на "Лъвов мост". Договорите за строителството на кръстовищата бяха сключени през 2009 година. За изпълнител на инфрастуктурата с отпаднала необходимост бе избрана фирмата "Балканстрой". Договорът бе на обща стойност 38 млн. евро.

В контракта има клауза за прекратяване на споразумението, ако не бъде осигурено финансиране. Столичната община има намерение приоритетно да работи по разширението на ул. "Тодор Каблешков".

Споделяне

Още от България