Фандъкова заплаши "Витоша ски" със съд за спрените ски лифтове

Няма да допусна ултимативен тон, не може софиянци да са заложници на спорове за закони или корпоративни интереси

Сн. БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че ще се обърне към съда, ако фирмата "Витоша ски" не пусне лифтовете на Витоша, които спря миналата зима и закани да не пуска и за предстоящия ски сезон, тъй като не успява да прокара искането си за облекчено строителство в планината. Няма да допусна ултимативен тон, заяви Фандъкова в неделя пред БНР.

Тя уточни, че срещата ѝ с представители на "Витоша ски", която анонсира преди дни, е насрочена за понеделник. Ще направя възможното, за да бъде утре окончателно изяснен въпросът с лифтовете, допълни Фандъкова.

Тя припомни, че "Витоша ски" е приватизирана през 2007 г. от Столичната общинска агенция за приватизация. В този договор компанията има ангажименти да не променя предмета на дейност в срок от 25 години, да открива работни места, които "Витоша ски" спазва, установи проверката. Тънкият момент е дали спирането на работата се води като промяна в предмета на договора, юристите казват, че това не е така. "Но не изключва възможността да потърсим и съдебна защита, надявам се да не се стигне до там", поясни кметът на София.

"Витоша ски" спря лифтовете като форма за натиск върху правителството да приеме промени в Закона за горите, облекчаващи условията за строителство. Това стана миналия месец, но след масови протести на млади хора на "Орлов мост" премиерът Борисов поиска и президентът Плевнелиев наложи вето и спорните текстове ще отпаднат от новия вариант на закона. Президентът на българската ски федерация Цеко Минев се закани, че при това положение лифтовете ще останат спрени и следващия зимен сезон, тъй като фирмата нямала законово основание да осъществи планирани дейности. Не само природозащитни организации, но и от Агенцията по горите заявиха, че такива пречки няма.

Йорданка Фандъкова декларира, че няма да допусне ултимативен тон за лифтовете, още повече, че самата тя може да говори с подобен тон. "Който е решил да притиска София и софиянци, не е постигнал много", предупреди тя и подчерта, че софиянци не могат да стават заложници на спорове за закони или на корпоративни интереси.

В отговор на настояване на бившия шеф на природен парк Витоша Тома Белев, който също беше гост в същото предаване на БНР, кметът заяви, че след срещата утре ще огласи "всичко от съдържанието на договора с "Витоша ски", което може да се покаже". 

Фандъкова отбеляза, че Природен парк Витоша се управлява по план и основните територии се управляват от министерствата на екологията и земеделието, а проблемите са се трупали с годините.

"Категорично на Витоша не бива, не следва и не може да се строи безразборно всеки, където си пожелае", заяви Фандъкова.

За екопротестите столичният посочи, че темата екология е най-съществената за всички нас. "Хубаво е, че има толкова много млади хора, които защитават екологията. По отношение на лифтовете ултимативният тон няма да го допусна, аз също мога да разговарям с такъв тон", закани се Йорданка

По думите ѝ по-важното е, че има сериозни проблеми и проблемите на Витоша не са единствено дали да има ски зона или да няма. Липсва ни във времето дебат за може би най-сериозния проблем, за това, че гората си отива. Крайно време е да се повдигне този дебат и лично ще инициирам такъв след лятната ваканция. Витоша е важна най-вече за София и софиянци и ще инициирам по-скоро научна конференция, заяви кметът.

Който е решил да притиска общината, София и софиянци не е постигнал много. Търсила съм всички възможности, каза Йорданка Фандъкова. Тя припомни случай, в който е трябвало общината да плати повече от 10 млн. лева за един терен. "Нещо, което категорично не е било правилно и с усилията на общината и на всички институции, този случай приключи с това, че заповедта се обезсили. Това е случаят за отчуждаването на бул. "Данаил Николаев", отбеляза столичният кмет.

Тя информира, че избухналият миналата неделя пожар в резервата "Бистришко бранище" вече е напълно овладян.

"Следващият въпрос е каква е причината за него. Анализ задължително трябва да се направи, за да се отчетат всички обстоятелства. Бях от първите часове на пожара. Абсолютно всички, които взеха участие, дадоха всичко от себе си, за да има този резултат и да няма пострадали и жертви", каза Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България