Фандъкова знаела за забавяне в работата на район "Младост", но не и за корупция

Фандъкова знаела за забавяне в работата на район "Младост", но не и за корупция

Никога не съм получавала сигнали за искане на пари, но съм получавала изключително много сигнали за забавено строителство. По този начин столичният кмет Йорданка Фандъкова за пореден път коментира в петък ситуацията със столичния район “Младост", където районният кмет Десислава Иванчева е в ареста за обвинение в корупция, а посоченият от нея заместник Владимир Клисуров обяви, че не иска да бъде изпълняващ длъжността.

“Не беше приятно това, което видяхме (при ареста на Иванчева – б.р.), за мен обаче е много тревожна ситуацията в район “Младост" – вторият по големина в София, над 110 000 души, които вече толкова време нямат нормално административно обслужване. Това е изключително важна задача, от която, за съжаление, кметският екип абдикира", заяви Фандъкова пред бТВ.

Тя припомни, че Клисуров е подал оставка като зам.-кмет на “Младост", а тя може да бъде разписана само и единствено от действащия кмет, който е в ареста. Йорданка Фандъкова отново заяви, че може да е кмет на цялата Столична община, но не може да освободи Владимир Клисуров.

По думите ѝ в "Младост" има затруднения в изпълнението на общински задачи – и то не от сега. Така СО чака повече от година актовете за общинска собственост на два отчуждени имота, които ще се използват за улици. Фандъкова посочи, че напомнителните писма за забавени преписки, издадени за "Младост", са средно два пъти повече, отколкото в другите райони.

"Г-жа Иванчева и г-н Клисуров бяха част от протестиращите граждани преди 2 години, когато започна да се строи един обект на място, където всички сме категорични, че не трябваше да се строи. Аз тогава заявих категорично, че тези проблеми трябва да се решават индивидуално, конкретно. Вместо да се решават проблемите балансирано, те се заключват в чекмеджетата", посочи кметът и допълни, че за 2 години до "Московска" 33 не е стигнал нито един доклад за конкретен казус с предложение за конкретно решение.

Фандъкова коментира и публикувания в някои медии "СРС" разговор между Иванчева и сочения за посредник в корупционната сделка Петко Дюлгеров. В записа се говори за това, че Иванчева не е искала, а ѝ е бил предложен подкуп от инвеститор, който "си е опекъл работата в ГЕРБ". Тя не е искала да вземе парите, основната част от които били за Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет посочи, че е подала официално запитване в прокуратурата дали има такъв разговор в материалите по делото. Отговорът бил отрицателен.

Фандъкова опроверга и информациите, че може да подаде оставка по здравословни причини.

Кметът коментира и предстоящите ремонти в общината. По думите ѝ най-важният проект в София за следващите години е ремонтът и разширяването на Околовръстния път от "Младост" до АМ "Тракия" и от "Бъкстон" до "Люлин".

За първия участък тече обществена поръчка, финализира се проектът за втория, който е и най-тежкият. Премиерът Бойко Борисов подкрепя проекта и е готов да осигури финансирането, подчерта кметът.

Още от 7 май ще спре движението на трамваите по ул. "Граф Игнатиев" в центъра, за да се направи цялостна реконструкция на района. "Ужасно е състоянието на цялата улица в момента. Това ще бъде едно ново градско пространство, пешеходно с трамвайно движение", посочи Фандъкова и припомни, че при забавяне изпълнителят ще се лишава от по 240 000 лв. на ден, а некачественото строителство ще доведе до санкция в размер на 1.2 млн.

До две седмици се започва работата по пътя през кв. "Витоша" до Симеоновско шосе, като под бул. "Филип Кутев" "Софийска вода" първо ще изгражда канализационен колектор.

На 1 юни започва работата по довършването на разширението на бул. "Тодор Каблешков", като стартът е можел да бъде и по-ранен, но кметът специално е поискала да се изчака завършването на най-малките ученици. От лятото ще се ремонтират трамвайните линии по част от бул. "България".

На 1 юли ще започне ремонт в "Овча купел" – последният участък от разширението на "Монтевидео". В момента се избира изпълнител за цялостна реконструкция на ул. "Каменоделска".

"Само моля за търпение, защото ще бъде трудно движението и това лято", призова Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?