ФАО призова страните от СТО да намалят митата си

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) призова страните членки на Световната търговска организация (СТО) да намалят митата и субсидиите, предаде Франс прес във вторник.

В доклад на организацията, озаглавен "Състоянието на пазарите на земеделски продукти 2004", се посочва, че субсидиите, които се отпускат от богатите страни на техните земеделци, заплашват сигурността на изхранването на развиващите се държави. Същото се отнасо и за цените, налагани от супер- и хипермаркетите в развитите нации.

ФАО отбелязва също, че тенденцията на спад в дългосрочна перспектива на реалните цени на основните земеделски продукти застрашава сигурността на изхранването на стотици милиони души в най-бедните развиващи се страни в света.

Проблемите се изострят от различните пазарни условия, породени от митата и субсидиите, прилагани в развитите страни и икономическата мощ на някои търговски вериги, контролирани от многонационални компании, отбелязват авторите на доклада.

Високите мита, както и земеделските субсидии ограничават достъпа до пазара на богатите страни и оказват натиск върху цените на основните земеделски продукти, посочва ФАО.

Според нейните експерти 43 страни в света зависят от един-единствен земеделски продукт, който представлява над 20 на сто от общите приходи от износа на стоки, като захарта, кафето, бананите и памука.

Затова ФАО призовава СТО да възприеме като първостепенна задача намаляването на митата и на субсидиите в развитите страни. А към тях ФАО отправят апел да намалят митата си, за да насърчат търговията помежду си, като в същото време позволят на потребителите да се възползват от спада на световните цени.

СТО започна през 2001 г. преговори от така наречения цикъл от Доха, чиято цел е либерализирането на световната търговия в подкрепа на развитието на бедните страни. Те настояват богатите държави да намалят субсидиите си за земеделските продукти и вече започнаха процедури срещу помощите, давани от ЕС и САЩ на техните производители на захар и памук.

Споделяне

Още от Бизнес