Фараж допуска Лондон да плаща на ЕС за достъп до единния пазар

Найджъл Фараж
Великобритания може да направи компромиси, за да си осигури непрекъснат достъп до единния пазар на ЕС, включително е възможна и вноска в общностния бюджет, но за компромиси с имиграцията не може и дума да става. Това заяви пред в. "Фигаро" лидерът на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж.
 
На въпрос на френския всекидневник дали Великобритания ще продължи да се възползва от достъпа на единния пазар, след като напусне ЕС, дори и да постави пречки пред миграцията, Фараж отговаря: "Абсолютно. Може да има компромиси с ЕС, включително и за възможна британска вноска в бюджета на ЕС, независимо че не виждам напълно логика в това. Няма обаче да има компромиси за онова, което Европа нарича "свобода на движение"".
 
Той допълва: "Да сложим спирачки на имиграцията в ЕС, точно това 17.5 милиона гласоподаватели поискаха да направим".
 
Попитан кога Великобритания ще задейства клаузата от член 50 за започване на официални преговори за напускане на блока, лидерът на ЮКИП казва: "Започвам да мисля, че несигурността си има цена и че трябва да преминем напред и да задействаме член 50 преди септември или октомври. Може би не утре, но без да се бавим". 
Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?