Фараж спечели вота във Великобритания, но разделението остава

"Гардиън": Най-отличителното в изборите бе, че нито една партия не каза нищо

Найджъл Фараж, снимка ЕП?БГНЕС

Партия "Брекзит" на Найджъл Фараж спечели европейските избори във Великобритания, но разделението в страната е видно. Евроскептичната формация взема 32% от гласовете и получава 29 места в Европейския парламент, което е забележителна победа за партия, която не съществуваше само преди два месеца.

В същото време двете проевропейски партии на либералдемократите и “Зелените“ получиха резултат, който е точно толкова голям, колкото е резултатът на Фараж.

Либералите спечелиха второ място на европейските избори с 20%, а "Зелените" имат 12%. Това е най-доброто представяне на “Зелените“ на избори за последните 30 години. Партията участваше на изборите с политическа платформа за спиране на процеса по напускане на ЕС.

Въпреки победата на партията "Брекзит“, общо 40 от 73-те представители на Обединеното кралство в Европейския парламент подкрепят членството на страната в ЕС.

Лейбъристите остават трета политическа сила с 14%, а управляващите консерватори записват пети резултат с 9%. Шотландската национална партия печели в Шотландия с близо 40% от гласовете.

Британската премиерка Тереза Мей изрази съжаление за "изключително разочароващото представяне на нейната Консервативна партия на европейските избори".

"Това е много разочароваща нощ за консерваторите. Отлични евродепутати загубиха местата си, отлични кандидати бяха победени", коментира Тереза Мей в Туитър.

Фараж иска да преговаря за Брекзит

"Тези избори носят голямо послание… Ако не напуснем ЕС на 31 октомври, то тогава резултатите за партия “Брекзит“ ще бъдат повторени на общи избори, а ние сме готови за това", каза Найджъл Фарадж след вота.

Toй поиска да участва в преговорите за Брекзит и предупреди, че ще обърне британската политика с главата надолу, ако му бъде отказано участие в преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Ние би трябвало да сме част от екипа сега, това е съвсем ясно", каза лидерът на Партията на Брекзит.

Според него Великобритания трябва да напусне на 31 октомври, когато изтича сегашният краен срок за постигане на съгласие в британския парламент по споразумение за Брекзит. Фараж предпочита излизане без сделка.

"Ако не напуснем на този ден, можете да очаквате Партията на Брекзит да повтори тази изненада на следващите общи избори", заяви той.

Фараж спечели, възползвайки се от вълната на недоволство от провала на британската министър-председателка Тереза Мей да изведе Великобритания от ЕС.

Никой британски лидер не би допуснал Фараж до преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, но неговата доказана способност да привлича поддръжници на Брекзит както от Консервативната партия, така и от Лейбъристката партия, ще затвърди убеждението на водещите консерватори, борещи се за мястото на Мей, че трябва да се стремят към по-решително скъсване с ЕС, отбелязва Ройтерс.

Корбин подкрепи нов референдум

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин каза, че въпросът за Брекзит може да бъде решен само като се даде възможност народът да каже последната си дума на нови парламентарни избори или на референдум, съобщи Ройтерс.

"При положение че консерваторите са разделени и са неспособни да управляват, а парламентът е в безизходица, този въпрос ще трябва да се постави отново пред народа или на парламентарни избори, или на референдум", заяви Корбин.

"Няма да допуснем продължаващият хаос в Консервативната партия да докара страната ни до излизане от Европейския съюз без сделка. Парламентът може и трябва да предотврати подобен разрушителен вариант за работните места и промишлеността във Великобритания", допълни лидерът на основната опозиционна сила в страната.

Започва лудото боричкане

Вестник "Гардиън" коментира, че започва лудото боричкане за контрола върху наратива за Брекзита, отбелязва британският в. "Гардиън", коментирайки резултатите от вота във Великобритания.

Европейските избори се развиха според предвижданията: Партия на Брекзита постигна голяма победа, лейбъристи и консерватори получиха ритник, а либералните демократи и Зелените са в подем.

Като изключим предсказуемостта им, тези избори бяха странни - изобщо не беше планирано да се стигне до тях и по тази причина бяха организирани в движение. Най-отличителното в тях беше, че нито една партия не каза нищо, отбелязва вестникът.  

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019