Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Фармакомпании работят по 30 лекарства и няколко ваксини и тестове срещу Covid-19

2 коментара
Фармакомпании работят по 30 лекарства и няколко ваксини и тестове срещу Covid-19

Около 30 антивирусни лекарства в различни етапи на развитие или употреба понастоящем се изследват от иновативните фармацевтични компании, за да се установи дали те са ефективни при лечение на пациенти с Covid-19. Отделно от това това десетина компании работят по създаването на ваксини и тестове за заболяването. Това съобщиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), която обединява големите световни производители на лекарства. От организацията предоставиха обобщена информация за усилията на отделните компании за откриването на лекарства, ваксини и нови диагностични методи в борбата с Covid-19.

"При всички извънредни ситуации по отношение на здравето от ХИВ до SARS/ТОРС, от Ебола до коронавирус, вниманието се обръща към научноизследователската биофармацевтична индустрия, от която обществото очаква за да открие и разработи ваксини, диагностика и лекарства. През 2014 г. стотици изследователи бяха мобилизирани за борба с епидемията от Ебола и допринесоха за разработването на две ваксини и нови диагностични тестове, които помогнаха за овладяване на по-нататъшните огнища на болестта. Настоящата пандемия изисква още по-голяма мобилизация, затова отговорът на научноизследователската фармацевтична индустрия е незабавен, обединен и значителен", посочват от ARPharM.

Ваксини

Няколко от иновативните фармацевтични компании работят по създаването на ваксина срещу Covid-19 инфекцията.

"КюърВак" (CureVac) разработва профилактична ваксина на базата на mRNA срещу SARS-CoV-2, финансирана от и в сътрудничество с CEPI (Коалиция за иновации за епидемична подготвеност). Компанията подготвя клинично изпитване, което очаква да започне в началото на лятото в Германия и Белгия. "КюърВак" поддържа контакт за научни съвети относно разработката на тази ваксина с Европейската агенция за лекарства и агенциите в Германия и Белгия.

"ГлаксоСмитКлайн" (GSK) предостави достъп на учени и организации от цял свят, разработващи обещаващи кандидати за ваксина срещу Covid-19 до платформата си за разработване на адюванти за ваксини, усилващи имунния отговор. Компанията влезе в новия Терапевтичен Акселератор Covid-19, но също така преразглежда предлаганите си на пазара фармацевтични продукти и терапии в процес на разработка, за да определи дали могат да бъдат използвани извън техните текущи показания в отговор на пандемията. Тя оценява различни опции за предоставяне на специализираното си лабораторно пространство за научноизследователска и развойна дейност, което да помогне в изследванията и тестването на Covid-19. GSK дари 10 милиона долара на Фонда за солидарност Covid-19, създаден от Фондацията на ООН и СЗО, за да подкрепи СЗО и партньорите за предотвратяване, откриване и управление на пандемията, особено там, където нуждите са най-големи.

"Джонсън&Джонсън" мобилизира ресурси в отговор на епидемията за разработване на кандидат за ваксина за превенция на коронавирус, използвайки технологиите AdVac® и PER.C6® на "Янсен" (Janssen), които предоставят възможност за бързо увеличаване на производството на оптималния кандидат за ваксина. Това са същите технологии, които са изпозлвани при разработването и производството на изследователската ваксина срещу Ебола на "Янсен" и се използват за конструиране на кандидатите за ваксина срещу Зика, RSV и HIV на компанията. Освен това си сътрудничат с регулатори, здравни организации, институции и общности по целия свят, за да гарантират, че техните научноизследователски платформи, съществуващата научна и епидемична експертиза могат да бъдат използвани в максимална степен за справянето с пандемията. Започнаха предклинични тестове на множество перспективи за ваксина, с цел до края на месеца да се определи кандидат за ваксина Covid-19 за клинични изпитвания.

MSD e създала екип от учени, които да оценят наличните в компанията възможности за разработване на ваксина с потенциално въздействие върху COVID-19 вируса.

"Пфайзер" работи с BioNTech за разработването на собствена мРНК коронавирус ваксина.

"Санофи" обяви през февруари 2020 г. сътрудничество с американските здравни власти за разработване на нов кандидат за ваксина срещу Covid-19 на базата на опита от предишното развитие на кандидат за ваксина срещу SARS, използвайки рекомбинантната ДНК технология на Sanofi. Covid-19 принадлежи към същото семейство коронавируси като SARS. Материалите за клиничното изпитване могат да бъдат произведени сравнително бързо, тъй като компанията има лицензирана ваксина срещу грип, базирана на тази платформа. Освен това, тази технология позволява бързо увеличаване на капацитета и производство на големи количества от коронавирусния антиген.

UCB е в сътрудничество с Университета в Оксфорд за разработване на ваксина.

Въз основа на наличната понастоящем информация и предишния опит с времевите рамки за разработване на ваксини, Европейската агенция по лекарствата (EMA) изчислява, че може да отнеме поне една година, преди ваксината срещу Covid-19 да бъде готова за одобрение и да е налична в достатъчни количества, за да позволи широко приложение. 

Диагностика

Иновативните фармацевтични компании разработват нови диагностични методи за бързо и надеждно откриване на заразените с Covid-19.

"Рош" обяви, че Агенцията за храни и лекарства на САЩ (FDA) е издала спешно разрешение за употреба за техния диагностичен комплект cobas® SARS-CoV-2 тест, като усъвършенства тестването на коронавирус и посреща спешни медицински нужди. "Рош" се ангажира да предостави възможно най-много тестове и ще достигне границите на производствения капацитет.

"Такеда" си партнира с публични организации и други фармацевтични компании чрез Иновационната инициатива за лекарства (IMI) в Европа, за да използва колективна експертиза с надеждата за разработване на диагностика за Covid-19, както и инхибитори, които да помогнат за предотвратяване на бъдещи огнища. 

Компании работят по 30 антивирусни лекарства

Около 30 антивирусни лекарства в различни етапи на развитие или употреба понастоящем се изследват от иновативните фармацевтични компании, за да се установи дали те са ефективни при лечение на пациенти с Covid-19. Компаниите споделят съединения и информация от своите бази данни в съвместен опит за ускоряване на разработването на терапевтични средства и диагностика за справяне с настоящите и бъдещите огнища на коронавирус.

"Абви" (AbbVie) обяви, че в партньорство с глобалните здравни власти проучва ефективността на лекарства за ХИВ/СПИН при лечение на Covid-19. Вече са започнали клинични изпитвания с лопинавир/ритонавир в тясно сътрудничество с европейските здравни власти и Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

"Астра Зенека" (AstraZeneca), чрез научните си познания в областта на инфекциозните заболявания и технологията за откриване на антитела, е мобилизирала своите изследователски усилия за откриване на нови коронавирус-неутрализиращи антитела като лечение за предотвратяване на заболяването Covid-19. В момента компанията приспособява своята Програма за превенция на пандемии (P3), за да отговори на пандемията Covid-19 и екипите на компанията сега са фокусирани върху идентифицирането на моноклонални антитела, които да преминат във фаза клиничните изпитвания.

"Ели Лили" (Eli Lilly) и AbCellera (канадска биотехнологична фирма) сключиха споразумение за съвместна разработка на антитела за лечение и превенция на Covid-19. Сътрудничеството ще използва платформата за бърз отговор на пандемии на AbCellera, разработена в рамките на Програмата за предотвратяване на пандемии DARPA (P3) и глобалните възможности на "Ели Лили" за бързо разработване, производство и дистрибуция на терапевтични антитела. Тестват се антитела, изолирани от кръвта на излекувани от инфекцията Covid-19 пациенти и се търсят имунни клетки, които произвеждат функционални антитела срещу вируса.

"Гилиад" (Gilead) стартира две клинични изпитвания на ремдесивир във Фаза 3 в страни с високо разпространение на COVID-19. Компанията също така поддържа две Фаза 3 клинични изпитвания в Китай и глобално клинично изпитване във Фаза 2, ръководено от американския Национален институт по алергия и инфекциозни заболявания. Gilead дари лекарството и осигури научен принос за тези изследвания. Gilead е е ускорил производството на ремдесивир в очакване на потенциални бъдещи нужди от доставки.

"Джонсън&Джонсън" (Johnson&Johnson), в партньорство с Rega Institute for Medical Research, University of Leuven (Белгия), работят за идентифициране на съществуващи или нови съединения с антивирусна активност срещу Covid-19, които биха могли да допринесат за незабавно облекчаване на настоящата епидемия.

"Мерк" (Merck) дари количества интерферон бета-1a на Френския национален здравен институт (INSERM) за употреба в клинично изпитване. Изпитването се спонсорира от INSERM, а неговото стартиране е обявено от френските здравни власти на 11 март.

"Новартис" (Novartis) обяви включването си в съвместни изследователски усилия като Covid-19 Therapeutics Accelerator (акселератор за разработване на нови терапии), координиран от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, Wellcome и Mastercard, както и партньорството, за справяне с Covid-19, организирано от Инициативата за иновативни лекарства. Приносът на "Новартис" в предоставянето на разположение няколко съединения от своите бази данни, които се считат за подходящи за ин витро антивирусни изпитвания. В допълнение, компанията бързо оценява други съществуващи продукти, за да провери дали може да се използват в отговор на пандемията.

"Пфайзер" (Pfizer) съобщи, че е приключила предварителна оценка на някои антивирусни съединения, които преди са били в процес на разработване и които инхибират репликацията на коронавируси, подобни на този, причиняващ Covid-19, в култивирани клетки. "Пфайзер" работи с трета страна за скрининг на тези съединения при ускорени срокове и очаква резултатите до края на месец март. Компанията също така очерта подробен план за действие за борба с Covid-19 в 5 точки. Планът включва ангажимент за споделяне на данни от клиничната разработка и регулаторния си опит в подкрепа на други по-малки биотехнологични компании, които проучват съединения или съществуващи терапии за активност срещу вируса, причиняващ Covid-19.

"Ридженерън фармасютикълс" и "Санофи" (Regeneron Pharmaceuticals and Sanofi SA) започнаха клинична програма за оценка на Kevzara, лекарство за лечение на артрит, при пациенти, хоспитализирани с тежка Covid-19 инфекция. Kevzara е човешко моноклонално антитяло, което инхибира пътя на интерлевкин-6 (IL-6) чрез свързване и блокиране на IL-6 рецептора. IL-6 може да играе роля за стимулиране на свръхактивната възпалителна реакция в белите дробове на пациенти, които са тежко или критично болни с инфекция COVID-19.

"Рош" (Roche) обявиха, че започват глобално Фаза 3 рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване за оценка на безопасността и ефикасността на RoActemra (тоцилизумаб) за интравенозно приложение плюс стандартно лечение при хоспитализирани възрастни пациенти с тежка Covid-19 пневмония, в сравнение с плацебо плюс стандарно лечение. В момента RoActemra e одобрен за употреба за лечение на форми на ревматоиден артрит.

"Такеда" (Takeda) обяви, че започва разработването на лекарство за лечение на хора, заразени с коронавирус. Експерименталното лекарство ще бъде получено от кръвта на пациенти с коронавирус, които са се възстановили от респираторната болест. Успоредно с това, "Такеда" също проучва дали в момента предлаганите на пазара продукти или тези в процес на изпитвания могат да бъдат ефективна възможност за лечение на заразени пациенти.

"Байер" (Bayer AG) обедини усилията си с други производители в инициативата Covid-19 Therapeutics Accelerator Initiative на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, като по този начин отвори обширната си база данни за намиране и разработване на нови съединения ефективни срещу Covid-19. "Байер" е готов да сътрудничи с международни организации, правителства, органи и научни институции по целия свят за да проучат съвместно как Хлорохинът може да допринесе за лечението на пациенти, заразени с Covid-19.

UCB предлага своята научна експертиза на изследователи и правителства. В САЩ се работи активно с Центъра за структурна геномика на инфекциозните заболявания в Сиатъл за идентифициране на кристалните структури на SARS-CoV-2 протеините. Във Великобритания UCB си партнира с Diamond Light Source и Университета в Оксфорд в разработването на инхибитори на основната протеаза на SARS-CoV-2 за лечение на пациенти с Covid-19. Успоредно с това се работи с националните агенции и здравната общност, за да установи дали някоя от наличните терапии може да се използва ефективно в помощ на хоспитализирани с COVID-19 пациенти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Real ''Mickey''
    #2
    Отговор на коментар #1

    Ай Сиктир бе, ваксината ще се забави, но лекарства които предотвратяват фаталния изход вече излизат(къде с по-малък, къде с по-добър ефект) А ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО В МОМЕНТА. Ааааа..... и също, Комунистически Китай да бъде заврян в к... г..., най-после!

  2. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.