Фармацевт и инженер са новите здравни зам.-министри

Фармацевт и инженер са новите здравни зам.-министри

Доц. Евгени Григоров и инж. Слави Пачалов са назначени за зам.-министри на здравеопазването със заповед на премиера Бойко Борисов от петък. Преди два дни правителството промени устройствения правилник на Министерството на здравеопазването, така че заместниците на министъра от трима да станат петима под предлог, че са нужни още хора с борбата с коронавируса.

Григоров е доктор по научна специалност "Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията" от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и магистър по фармация от Медицинския университет в София. Притежава и магистърска степен по стопанска логистика от УНСС. От 2016 година досега е началник отдел "Анализ и оценка за състоянието на специалистите в здравеопазването" в НЦОЗА. Има дългогодишна преподавателска дейност, като от 2015 година обучава студенти, докторанти и специализанти по фармация в Медицинския университет - Варна.

Инж. Слави Пачалов е магистър по "Трудова медицина и работоспособност" в Медицинския университет в София. От 2017 година досега управлява дружество, занимаващо се с обучения по първа помощ, реакция при бедствия, пожаробезопасност, пътна безопасност, спасителни и издирвателни дейности. Дълги години е работил в Българския червен кръст, заемайки различни позиции, включително директор в Столичната организация на БЧК. Два пъти е награждаван с отличие от БЧК, включително за цялостна дейност.

В сряда правителството промени устройствения правилник на МЗ, с което увеличи бройката на заместниците на министъра. Мотивът за промяната е новите заместници да подпомагат министъра при осъществяването на дейностите за ограничаване разпространението на заразата от Covid-19.

До момента здравният министър имаше трима заместници - Жени Начева, която най-общо отговаря за болниците, обществените поръчки, електронното здравеопазване; Бойко Пенков с ресори лекарства и трансплантации и Светлана Йорданова, която отговаря за политиките по опазване на общественото здраве. 

Споделяне

Още по темата

Още от България