Фармацевти искат такса рецепта

Фармацевтите искат въвеждането на такси за обработване на рецепти, обявиха от Българския фармацевтичен съюз. Предложението предизвика негативни коментари, но от съюза обясниха в понеделник, че това е една от най-разпространените европейски практики.

"В някои държави тази такса е въведена като буфер срещу презапасяването на пациентите с лекарства, а в други, за да се контролира броят на изписаните и платени от здравните каси или фондове рецепти", коментираха фармацевтите.

От съюза уточниха, че не предлагат таксата да бъде за сметка на българските граждани. "Държавата е тази, която определя дали да бъде въведена или не такса, в какъв размер и от кого да се заплаща", смятат фармацевтите.

Според тях таксата трябва да бъде една и съща, независимо от броя на лекарствата, изписани на рецептата.

Освен това от съюза искат въвеждането на фиксирани цени на медикаментите по лекарско предписание. "Регулацията ще направи системата по-справедлива, защото с въвеждането на фиксирани цени държавата ще повиши събираемостта на данък добавена стойност върху лекарствата. Удобството за пациентите е, че те ще могат да купуват лекарствата на една и съща цена, независимо от размера на населеното място, в което живеят", смятат още от съюза.

От Българския фармацевтичен съюз са още за намаляване на ДДС върху лекарствата и включване на фармацевтите в дейности по профилактика на социално значими заболявания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?